Alle innlegg
Jordens sang og sjelens klage – ung økosorg
Kan jorden synge? Finnes det en sang som løfter seg fra Moder Jords hjerte opp til alt som lever, og ut til alt som er?
Grønn innstilling
«Grønn omstilling søker grønn innstilling,» skriver Lisbeth Wederhus Welander på GrønnØkuBlogg. Hun er
territorialleder/leder for Frelsesarmeens Kvinner
Hva vil de si i din begravelse?
Etter årevis selvrealisering, overforbruk og ukritisk digital optimisme, høster vi råtten frukt: Klimaendringer, ekstremvær og ødelagt natur. En barne- og ungdomsgenerasjon med konsentrasjonsproblemer, stress og skyhøy forekomst av psykiske vansker.
En grønn tråd gjennom Bibelen
«Det går en grønn tråd gjennom Bibelen. Liv og vekst nærmest presser seg fram gjennom hele det bibelske narrativet. Det er bemerkelsesverdig hvor jordnær Bibelen ofte er.» Følg kunstner, gartner og DELK-prest, Erling Rantrud, langs den grønne tråden i Bibelen og på jorden.
Når naturen tar over?
At naturens krefter er noe man bare tar hensyn til og innretter seg etter, er noe enhver kollega av Jesus sine fiskervenner, har klart for seg. Det fins monument langs heile kysten som vitner om dette livet tett på naturens makt. Les preken av Arne B. Håkonseth, prost i Trondenes kirke.
Problemet med forvaltertenkning
«Å forstå at mennesket har et «gudommelig mandat» til å passe på planter og dyr blir feil.» Les Hans Morten Haugen utfordring av den klassiske «forvaltertenkningen». Han er professor i internasjonal diakoni ved VID.
«Misjon, skaparverk og klima»
«Misjon peikar fram mot Guds rike. I Guds misjon deltar vi med å kalle inn i Riket, inn i tru og etterfølging, kallet til ei frelse som gjeld den enkelte, men og ei frelse som gjennom Kristi forsoning vil gjelde heile skaparverket,» skriv førstelektor ved NLA Høgskolen, Rolf Kjøde, og peikar på ansvaret ein som kristen har for skaparverket.
Johannes’ Openberring – ein spegel for vår tid
I ei tid da både forskarar og media seier det same som Johannes’ openberring har sagt i nitten hundre år, må ikkje kristne kyrkjer snu ryggen til vitskapen og bli klimafornektarar. Dersom vi set oss ned på øya Patmos, der Johannes skreiv Openberringa, kva ser vi da?...
Kristen klimakrise
I dag, 12. april, har vi brukt opp vår årlige del av verdens ressurser. Alt vi bruker etter det er overforbruk. Sveinung Berntsen ser tilbake på miljøsaken i kristne miljøer fra syttitallet til i dag.
Se og ikke se, høre og ikke høre
«Det moralske ubehaget i spenningsfeltet mellom tilegnet kunnskap og manglende handling munner ut i en nummenhet eller apati. Apatien blir en slags psykologisk og sosial forsvarsmekanisme.» Les blogginnlegg fra universitetslektor på MF, Inge Westly.
Hva gjør kirken når krisene står i kø?
«Er det bare trassig kamp mot vår indre og ytre fiende som skal redde oss? Har kirken et annet svar?» Per Ivar Våje, Seniorrådgiver, seksjon for diakoni og samfunn i Kirkerådet, reflekterer over utfordringene.
Status å fly minst?
«Det er ikke enkelt, å leve enkelt, men det er det den fremtidige verden krever av oss. Så hjelp meg!»
Treet og kalven
Les en fin julehistorie med grønt blikk fra ØkuBlogg-ens opphavskvinne, Elisabet Breen. Det handler om en liten gutt som fikk en kalv i gull – og en bestemor som peker ut en mulighet for å gjøre gull om til grønt.