Status å fly minst?

«Gud har gitt oss ansvaret for å beskytte og utvikle jorden på hans vegne. Herredømmet er gitt oss som ansvarlige tjenere, ikke ødeleggende herskere.» John Stott

AV Thor Haavik

Jeg lider av en avhengighet som jeg ikke klarer å slutte med. I hjerte og hjerne vil jeg så gjerne, men når livet leves så klarer jeg ikke å unngå det. Min avhengighet er min livsstil. Jeg klarer ikke å leve bærekraftig. Jeg trenger faktisk hjelp.

For mitt forbruk blir mine barnebarns forbannelse. Mitt jag etter mer gir meg en vag følelse av at en dag vil andre betale i dyre lag. Mitt levesett gjør andre tilsidesett. Jeg ønsker ikke å være en som bruker opp jorden, men jeg vet at om alle hadde levd som meg vil ikke den fremtidige verden ha plass til deg.

Jeg klarer ikke å leve bærekraftig. Jeg trenger faktisk hjelp.

I fjor varslet FNs klimapanel kode rød for menneskeheten. Generalsekretæren uttalte at: «Bevisene er uomtvistelige: klimagassutslipp kveler planeten vår og setter milliarder av mennesker i umiddelbar fare.» Panelets forskning viser at vi står overfor en katastrofal global oppvarming, og det haster å gjøre noe.

Noen fakta:

 • Siden 1880 har temperaturen i verden økt med 1,1 grad.
 • Gjennom Paris-avtalen vil man hindre at den øker til 1,5 grad innen 2030, og å videre prøve å holde den under 2 grader.
 • Hver grad betyr en enorm forskjell. En verden som er 1,5 grad varmere, er langt bedre enn 2. En verden som er 3, er veldig mye verre enn 2. Derfor er det viktig å gjøre alt man kan for å holde temperaturøkningen lavest mulig.

FN satte kode rød for menneskeheten fordi klimaendringene bidrar til at:

 • Katastrofer med ekstremvær som flom, skogbrann, storm, tørke og hetebølger, vil forekomme oftere og være mer alvorlige.
 • Noen områder vil bli for våte til å kunne dyrke mat, mens mange steder vil det bli for varmt til både å dyrke mat og å leve. Disse områdene frykter man blir så store at det kan true verdens matproduksjon.
 • Havet vil stige med minst en halv meter innen 2100. Mangfoldige millioner vil da havne på flukt og miste levebrødet sitt.
 • Landskapet/naturen vi lever i blir drastisk endret.

Dyre- og naturliv:

 • I løpet av de siste femti årene har verdens ville dyrebestander gått ned med 68 %. Over en million arter står i fare for utryddelse.
 • Forskere anslår at innen 2050 kommer det til å være mer plast i havet enn fisk.
 • Hvert minutt mister verden ti fotballbaner med tropisk regnskog.

For å nå klimamålene i Parisavtalen må hvert menneske i snitt slippe ut 2,5 tonn CO2 årlig innen 2030. Det høres ut som veldig mye, og det er jo egentlig det, men verdensgjennomsnittet er nå på 4,5 tonn per person, og en gjennomsnittlig nordmann, som meg, slipper ut mer enn 7,5 tonn i året.

Bare å fly fra Bergen til Spania tur/retur forårsaker 1 tonn CO2 utslipp per passasjer. Derfor må jeg ta inn over meg nødvendigheten av store endringer for å bekjempe denne krisen.

For jeg vil ikke gi opp, lukke øynene og late som mitt utslipp ikke har noe å si. Derfor ber jeg om hjelp fra våre folkevalgte politikere. Hjelp meg med å avruses fra å være klimagris til å bli klimavis. Sett i kraft bestemmelser, slik som under korona-pandemien, som stopper meg fra måten jeg lever på. Jeg klarer ikke å regulere det nok selv.

Men jeg tror at mindre er mer, at livet blir roligere av å være rimeligere, at livsglede heller kommer av gode relasjoner enn av ting, og at opplevelser blir store av hvem de deles med og ikke hvor man er. 

Kanskje vi må begynne å låne vaffeljern av naboen. Kanskje det blir konkurranse i å ha hatt klær og Iphone lengst. Kanskje det blir status å ha flydd minst. Kanskje man boikotter å kjøpe ting som er pakket inn i plast. Vi må tilbake til at vi ikke kan oppleve alt, vi kan heller oppleve mer av hverandre og naturen omkring oss. Det er ikke enkelt, å leve enkelt, men det er det den fremtidige verden krever av oss. Så hjelp meg!

Previous

Next

1 kommentar

 1. Eva Ormåsen

  Her må det en korrigering til: For å nå klimamålene må hvert menneske slippe ut maks 2,5 tonn CO2 årlig …

  Svar

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!