Fred og menneskerettigheter

Innholdsfortegnelse

Om arbeidet

Arbeid for fred og menneskerettigheter har alltid vært en sentral del av en økumenisk agenda. Det gjelder også for Norges Kristne Råd. Vi er, sammen med andre kirkelige aktører, en aktiv deltaker i Kirkelig Fredsplattform, og samarbeider tett med sivilsamfunnsaktører i norske og internasjonale nettverk.

Kirkelige organisasjoner har lenge spilt en viktig rolle som pådrivere i nasjonale og regionale freds- og forsoningsprosesser. Kirkelige organisasjoner har en særlig mulighet for fredsfremmende arbeid fordi de i mange land har bred oppslutning og godt utbygde lokale strukturer som gjør det mulig å mobilisere det sivile samfunn. Samtidig har det kirkelige nettverket i mange land også en vertikal akse som strekker seg helt opp pånasjonalt og internasjonalt nivå. Dette gir mulighet for beslutningspåvirkning og politisk dialog om fredsprosesser, og åpner for bred handling og internasjonalt samarbeid.

Gjennom Kirkelig Fredsplattform ønsker vi å bidra til å fremme kirkens fredsoppdrag ved å styrke norske kirker og kirkelige organisasjoners internasjonale engasjement og samarbeid for fred og forsoning.

53A5AF5C 2103 4B3B B109 D3824CC820DC 1 105 c

Arbeidsområder og markeringer

Global uke mot moderne slaveri

GU23 16 9 mobil

Global uke er en årlig økumenisk uke der kirkene sammen og samtidig setter søkelys på global og lokal urett. Uka er en del av Norges Kristne Råd (NKR) og kirkene sitt felles arbeid.

Menigheter og fellesskap i Norge inviteres til å markere uka og belyse temaet slik det passer – gjerne i samarbeid med andre kirkesamfunn og samarbeidsaktører i nærheten. Kjerne-uka er uke 46, men man er også fri til å belyse tematikken andre tider på året og fortsatt regnes med.

Siden 2016 har grov utnyttelse, menneskehandel og moderne slaveri vært tema.
Vi ber sammen, belyser utnyttelse i Norge og globalt, hvordan vi er forbundet med den og utforsker hva vi som kan gjøre for å fremme rettferdighet og endring.

Ressurser, fagstoff, hvordan gå fram, og mye mer er å finne på ukas egen nettside: globaluke.no

Norges Kristne Råd koordinerer og legger til rette for uka, sammen med en styringsgruppe der medlemskirker i NKR og tilsluttede organisasjoner er representert. Uka er finansiert gjennom tilskudd fra Norad, Justis- og beredskapsdepartementet, Kirkens Nødhjelp og kirkene selv.

Vi er motivert av at hvert menneske er skapt av Gud med samme verdi. Vår tids former for slaveri er brudd på grunnleggende menneskerettigheter og krenker menneskeverdet. Vi erkjenner at kirkene selv har bidratt til utnyttelse opp gjennom tidene, men også vært blant de som stod i front for å overvinne den. Erkjennelsen krever ydmykhet av oss, samtidig som vi tror at en kristen tilnærming til menneskeverd og sosial rettferdighet har vært – og er – en stor forandringskraft.
Vi ønsker å bidra til enda mer engasjement fra menigheter og fellesskap. Sammen vil vi stå opp mot urett, lytte til de som har overlevd utnyttelse, og spille på lag med alle andre gode krefter.

Siden 2016 har fellesskap og nøkkelpersoner i minst 12 kirkesamfunn i samarbeid med NKR satt opp 730 arrangementer med over 40 000 deltakere og med en økende ungdomsandel, særlig grunnet forestillingen Vingespenn. Skoler og høgskoler har også deltatt og belyst tematikken.

Velkommen til å bli med!

Styringsgruppen 2025

Torsdager i svart

Hver torsdag kler vi oss i svart, i protest mot vold og overgrep, og i solidaritet med de som rammes. Bli med du også!

#torsdagerisvart / #thursdaysinblack er en kampanje som uttrykker protest mot vold og overgrep og solidaritet med ofrene. Den stammer fra Argentina under diktaturet da mødre og bestemødre samlet seg foran diktatorpalasset hver torsdag, kledd i svart, stille, men «visuelt øredøvende til stede». De ville få myndighetene i tale, få vite hvor det var blitt av deres forsvunne familiemedlemmer. Senere er kampanjen båret fram blant annet i Sør-Afrika under apartheidregimet og i Bosnia av kvinner som viste solidaritet med ofrene for vold og overgrep. Kirkenes Verdensråd begynte å markere #torsdagerisvart med fokus på manglende respekt for menneskerettighetene på 1980-tallet.

Hovedbudskapet er at vi er lei av å høre om vold, undertrykking, drap, voldtekter og trakassering. Vi ønsker at alle skal kunne bevege seg fritt uten å være redd for å bli banket opp, slått, voldtatt, trakassert eller diskriminert på bakgrunn av rase, legning eller kjønn. Vi oppfordrer hverandre til å bære svart på torsdager. Det er et symbol på styrke og mot til å si fra, representerer solidaritet med ofrene og krever en verden uten vold.

Alle kan bli med!
Aksjonsformen kan alle delta i – handlingen er at man kler seg i svart på torsdager. Og blir man så spurt hvorfor man går i svart, kan man fortelle hva det hele dreier seg om.

Fortell om det!
Bilder deles på Facebook eller Instagram med #torsdagerisvart og #thursdaysinblack, og man kan twitre under samme emneknagg. Bli med, på ubestemt tid, med torsdager i svart.

Ressurser til nedlasting finner du i ressurser lenger nede på denne siden

Buttons eller t-skjorter kan bestilles hos Norges Kristne Råd. Send oss en melding under ressurser. 

Skjermbilde 2025 03 21 kl. 14.56.48
Torsdager i svart felles

Ikkevoldsprisen

Vårt ønske er en fredeligere verden. Sammen med Oslofjord Folkehøgskole og Det Norske Baptistsamfunn markerer vi Martin Luther King-dagen tredje mandag i januar. Feiring av King-dagen retter oppmerksomheten mot rettferdighet og fred med ikkevold som redskap. Ved å løfte fram arven etter Luther King jr. vil vi oppmuntre og støtte dette.

Ikkevoldsprisen

Ikkevoldspris i Martin Luther Kings ånd blir delt ut årlig på King-dagen, som er tredje mandag i januar.

Prisen skal tilfalle en person som bor i Norge eller en norskbasert organisasjon, som handler i King jr. sin ånd. Altså arbeider for fred, ikkevold, frihet, rettferdighet, likhet og solidaritet. Prismottakeren må kunne delta i forbindelse med prisutdelingen. Det er ikke et spesifikt krav at det skal være en kristen prisvinner.

Alle kan nominere ved å sende en e-post til kingpris@baptist.no

Tidligere prisvinnere

Side 14 2

Sammen mot overgrep

Vold i hjemmet
Kirkelig nettverk: Sammen mot overgrep er et nasjonalt økumenisk nettverk som har som mål å bidra med kunnskap og kompetansebygging som styrker deltakernes arbeid med overgrepsfeltet.
 
Alle kirker og kristne organisasjoner og institusjoner kan bli med i nettverket. Administrasjonen av nettverket er lagt til Norges Kristne Råd, i samarbeid med Kirkelig Ressurssenter.
 
Oppgaver
  • Sikre at overgrepsfeltet får oppmerksomhet og fokus i kirker og kristne organisasjoner og institusjoner
  • Sette fokus på forebyggende arbeid på alle nivåer ved å bidra til å skape gode og stimulerende miljøer ved å gi kunnskap, formidle holdninger og aktuelle verktøy
  • Arbeide for å fremme profesjonalitet og faglig kvalitet i behandlingen av overgrepssaker, inkludert oppfølging i ettertid
  • Systematisere, evaluere, samordne og videreutvikle erfaringer fra kirker og kristne organisasjoner og institusjoners arbeid med overgrepsfeltet
  • Ha en koordinerende servicefunksjon og bidra til å formidle informasjon og forløse synergieffekter mellom deltakerne
  • Utvikle og holde ved like en nettbasert kompetanseoversikt over personer og institusjoner som arbeider med overgrepsfeltet
  • Arrangere regelmessige kurs og konferanser
  • Sette ned relevante arbeidsgrupper der nettverkets deltakere finner det naturlig
  • Bidra til at ledere på alle nivå innen kirkene og de kristne organisasjonene og institusjonene har kompetanse på god saksbehandling innen overgrepsfeltet
  • Arbeide for at de skriftlige retningslinjene vedrørende overgrepsfeltet blir videreutviklet og fulgt
  • Bidra til å støtte og videreutvikle fagetiske råd og kontaktpersoner for overgrepsutsatte i kirker og kristne organisasjoner og institusjoner

Nettverk for religion og utvikling

Nettverk for religion og utvikling er et nettverk av trosbaserte organisasjoner som arbeider med religionens betydning i bistands- og utviklingsarbeid.

Nettverk for religion og utvikling skal være et møtested for informasjonsutveksling og kompetansebygging for de deltakende organisasjoner og ha et faglig fokus på religionens rolle i bistands- og utviklingsarbeid. 

Nettverk for religion og utvikling skal fremme kunnskap om religionens betydning i utviklingsprosesser og utviklingsarbeid generelt, samt overfor for politiske myndigheter og forvaltning spesielt. 

Medlemmer av nettverket er ADRA Norge, Caritas Norge, Digni, Kirkens Nødhjelp, Kvekerhjelp, Norges Kristne Råd, Strømmestiftelsen, Norsk Misjonsselskap, Mercy Ships, Stefanusalliansen, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Den norske kirke og Misjonsalliansen.

Her finner du vedtekter for Nettverk for religion og utvikling   

Omfattende nettverk

Nettverket baserer seg på trosbasert utviklingsarbeid med forankring i kirkene og andre trosbaserte aktører. Vi når bredt ut til lokalsamfunn og de ulike lag av samfunnet. Trosbaserte aktører har ofte stor tillitt, religiøse ledere blir lyttet til og kan således bringe reell endring. Fellesskapet strekker seg fra grasrota i Norge til kirker over hele verden, og på denne måten kjenner vi lokale forhold godt – og det har ofte vist seg at lokale endringer innenfra evner å få store ringvirkninger på verdensbasis. Som del av et globale kirkefellesskap har vi store muligheter for å nå langt ut og få til mye. 

Nettverk for religion og utvikling

Internasjonale Kirkerådskonferanser

Erhard og Lebohang peker pa prosjektets kjerneverdier

En viktig del av kontakten med kirkene i sør er samtaler mellom kirkeledere. Dette skjer ved deltakelse på kirkerådskonferanser og gjennom pastoralutveksling.

Se World Council of Churches

Siden Norges Kristne Råd ble etablert har det vært regelmessig kontakt med bl.a Sudan Council of Churches, South Sudan Council of Churches, The Fellowship of Christian Councils in Southern Africa (FOCCISA), og kirkerådene i Great Lakes regionen (bl.a Fellowship of Christian Councils and Churches in the Great Lakes and Horn of Africa – FECCLAHA)

Ulike områder har og har hatt fokus i ulike perioder, som: freds- og forsoningsarbeid og HIV/Aids.

NKR prosjektet “Churches, Gender and Human Rights” (CGHR) var et teologisk fundert engasjement for menneskerettighetene med særlig fokus på retten til ikke å bli  utsatt for vold startet i 2003. Sammen med FOCCISA har Norges Kristne Råd utviklet materiellet “One body” hvor del en består av en samling refleksjoner omkring utfordringer som hivrelaterte stigma stiller til kirkene, del to inneholder ressurser for bønn, liturgi, gudstjeneste og bibelstudium, samt personlige vitnesbyrd fra mennesker som lever med hiv eller aids, og del tre med fokus på «gender, youth and abuse.

Høsten 2019 deltok generalsekretær Erhard Hermansen på den første generalforsamlingen i South Sudan Council of Churches. I sin hilsen til generalforsamlingen takket Hermansen for samarbeidet fra midten av 90-tallet, og lovte at Norges Kristne Rеd vil “gå sammen med dere, be sammen med dere og arbeide for enhet og fred – sammen med dere.»

Ledsagerprogrammet

Det økumeniske ledsagerprogrammet i Palestina og Israel (EAPPI) drives av Kirkenes Verdensråd. I Norge står Norges Kristne Råd, Kirkens Nødhjelp, KFUK-KFUM Global og Mellomkirkelig råd i Den norske kirke bak programmet.

Du finner mer informasjon om ledsagerprogrammet HER.

Ledsagerprogrammet

Ressurser

Ønsker du å bestille ressurser til noen av markeringene?

Buttons eller t-skjorter kan bestilles hos Norges Kristne Råd. Send oss en melding nedenfor.

Artikler

A Stolen Life: Memories from the War

Publisert: 6. januar 2025

Bønn, bomber og mektig samvær i Ukraina

Publisert: 2. april 2024

Når blir frihet totaltært?

Publisert: 17. august 2023