Klima og bærekraft
Norges Kristne Råd tar på alvor sitt ansvar for skaperverket og arbeider aktivt for å integrere tro, fellesskap og klimahandling. Gjennom felles innsats og kirkelig innovasjon ønsker rådet å være en positiv kraft i overgangen til et mer bærekraftig samfunn.
Bærekraftig utvikling handler om vårt forvalteransvar – å respektere skaperverket og ivareta behovene til mennesker i dag, uten å ødelegge for kommende generasjoner. Dette er godt forenlig med et kristent syn på skaperverk, menneskeverd og rettferdighet. Prinsippet om at «ingen skal utelates» samsvarer med kirkens verdier om likeverd, nestekjærlighet og alles rett til å dele samfunnsgodene.
Oppfyllelsen av FNs bærekraftsmål krever at alle sektorer i samfunnet deltar – også kirken. Kirken er og skal være en tydelig samfunnsaktør med et sterkt engasjement for rettferdighet, skaperverket og de mest sårbare. Som generalsekretær Erhard Hermansen uttrykker det: «Kirken skal være en tydelig stemme i samfunnet, ikke minst for ‘disse mine minste’. Vi skal hegne om barns rettigheter, legge til rette for medvirkning, sørge for gode rutiner for barns sikkerhet og ta vare på jorda som barna skal arve.»
For å øke bevisstheten rundt bærekraftsmålene har Den norske kirke, Kirkens Nødhjelp, NKR og flere utviklet utviklet Bærekraftsboka – en lett tilgjengelig innføring i FNs bærekraftsmål, sett i lys av kristen tro og Bibelen. Bærekraftsboka finnes både som fysisk bok og digitalt på nett.
Som en del av sitt engasjement deltar NKR i Nordic Ecumenical Green Network (NEGN), et samarbeid som viser hvordan kirker i Norden kan bidra til å sette klimasaken på agendaen. NEGN understreker kirkens potensial til å drive positiv endring og skape en grønn fremtid gjennom felles innsats og økumenisk samarbeid.
Gjennom prosjekter som Klimapilegrim og GrønnØkuBlogg mobiliserer NKR kirker og enkeltpersoner til klimakamp. Ved å kombinere teologisk refleksjon, praktiske tiltak og samfunnspåvirkning søker Norges Kristne Råd å være en aktiv pådriver for bærekraftig utvikling – til beste for både mennesker og skaperverket.
Grønn ØKUblogg
Bærekraftsmålene
Bærekraftsmålene er verdens felles vedtatte arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Denne siden tar sikte på å gi besøkende økt kunnskap om bærekraftsmaålene, og om hvordan Norges Kristne Råd bidrar, både lokalt og internasjonalt, til å nå disse målene.
Se: Bærekraftsboka
Bærekraftsboka kan også bestilles her hos IKO-forlaget!
Bærekraftig utvikling
Bærekraftig utvikling er å skape en sunn sameksistens mellom mennesker og natur, og samtidig ivareta menneskers behov for overlevelse. Bærekraft handler i så måte om å gi videre planeten vår i samme i tilstand til fremtidige generasjoner. FNs bærekraftsmål består av 17 mål og 169 delmål, og reflekterer de tre dimensjonene i bærekraftig utvikling: klima og miljø, økonomi, og sosiale forhold.
Norges Kristne Råd (NKR) er en paraplyorganisasjon for kristne kirker og trossamfunn i Norge, og er som økumenisk fellesskap en av de bredeste i verden. NKR sitt mandat er å representere kirkenes felles anliggender overfor myndigheter og i ulike nettverk og internasjonale fora. Et sentralt mål er å styrke, utruste og mobilisere kirkene til engasjement og handling for global rettferdighet og oppnåelse av FNs bærekraftsmål.
Vårt arbeid er tuftet på et teologisk forankret engasjement for menneskerettigheter, og skjer i tett samarbeid med andre relevante aktører. Vi jobber særlig med temaer som moderne slaveri, asyl- og integreringspolitikk, religionsfrihet, fred og forsoning, klima og miljø og interreligiøs dialog.
Gjennom Global uke mot moderne slaveri bidrar kirkene til å forebygge utnyttelse og styrke innsatsen mot menneskehandel. Dette arbeidet er en konkret del av kirkenes felles innsats for bærekraftsmålene – særlig mål 5 (likestilling og bekjempelse av vold mot kvinner og jenter), 8.7 (avskaffelse av tvangsarbeid og moderne slaveri) og 16.2 (beskyttelse av barn mot utnyttelse, vold og overgrep).
Hva kan vi gjøre?
– Bærekraftsmålene, også kalt agenda 2030, er en viktig satsning som, dersom det lykkes, vil utjevne globale ulikheter og gjøre verden mer rettferdig. Norges Kristne Råd ønsker å forplikte seg til bærekraftsmålene i vår virksomhet. NKR tar forvalteroppdraget på alvor. Bærekraft skal prege vårt daglige virke.
– Bærekraftig utvikling handler om vårt forvalteransvar, å ha respekt for skaperverket og ivareta behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge for framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine. De er godt forenlige med et kristent syn på skaperverk, menneskeverd og rettferdighet. Det bærende prinsippet om at «ingen skal utelates» samsvarer godt med kirkenes vekt på likeverd, nestekjærlighet og alles rett til å dele samfunnsgodene.
Norges Kristne Råd har fått tildelt bærekraftsmål 16 i Norad sin bærekraftsmålskampanje:
Fremme fredelige og inkluderende samfunn for å sikre bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle, og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer.
Arbeid for fred har alltid stått sentralt på den økumeniske agendaen – og er en integrert del av vårt arbeid i både Kirkelig Fredsplattform og i bredt sivilsamfunnssamarbeid, både i Norge og internasjonalt.
Kirkelige organisasjoner har historisk spilt en viktig rolle som fredsbyggere og pådrivere i nasjonale og regionale freds- og forsoningsprosesser. Deres brede lokale forankring og godt utbygde strukturer gir en særlig mulighet til å mobilisere det sivile samfunn. Samtidig har kirken et nettverk som strekker seg vertikalt – fra grasrota til nasjonalt og internasjonalt nivå – noe som gir tilgang til både beslutningstakere og politiske prosesser. Denne unike posisjonen ønsker vi å styrke gjennom Kirkelig Fredsplattform og internasjonalt samarbeid, slik at kirkene i enda større grad kan bidra til fred, rettferdighet og forsoning – både hjemme og ute.
Global uke mot moderne slaveri er også en viktig del av kirkens innsats for bærekraftsmålene – særlig mål 16.2, som handler om å avskaffe vold, utnytting, menneskehandel og overgrep mot barn. Sammen med kirkene mobiliserer vi til innsats for en verden uten moderne slaveri, der hvert menneske får leve i frihet og verdighet.

Ressurser
- Bærekraft