Om Global Uke

Global uke er en årlig økumenisk uke der kirkene sammen og samtidig setter søkelys på global og lokal urett. Uka er en del av Norges Kristne Råd (NKR) og kirkene sitt felles arbeid.

Menigheter og fellesskap i Norge inviteres til å markere uka og belyse temaet slik det passer – gjerne i samarbeid med andre kirkesamfunn og samarbeidsaktører i nærheten. Kjerne-uka er uke 46, men man er også fri til å belyse tematikken andre tider på året og fortsatt regnes med.

Siden 2016 har grov utnyttelse, menneskehandel og moderne slaveri vært tema.
Vi ber sammen, belyser utnyttelse i Norge og globalt, hvordan vi er forbundet med den og utforsker hva vi som kan gjøre for å fremme rettferdighet og endring.

Ressurser, fagstoff, hvordan gå fram, og mye mer er å finne på ukas egen nettside: globaluke.no

Norges Kristne Råd koordinerer og legger til rette for uka, sammen med en styringsgruppe der medlemskirker i NKR og tilsluttede organisasjoner er representert. Uka er finansiert gjennom tilskudd fra Norad, Justis- og beredskapsdepartementet, Kirkens Nødhjelp og kirkene selv.

Vi er motivert av at hvert menneske er skapt av Gud med samme verdi. Vår tids former for slaveri er brudd på grunnleggende menneskerettigheter og krenker menneskeverdet. Vi erkjenner at kirkene selv har bidratt til utnyttelse opp gjennom tidene, men også vært blant de som stod i front for å overvinne den. Erkjennelsen krever ydmykhet av oss, samtidig som vi tror at en kristen tilnærming til menneskeverd og sosial rettferdighet har vært – og er – en stor forandringskraft.
Vi ønsker å bidra til enda mer engasjement fra menigheter og fellesskap. Sammen vil vi stå opp mot urett, lytte til de som har overlevd utnyttelse, og spille på lag med alle andre gode krefter.

Siden 2016 har fellesskap og nøkkelpersoner i minst 12 kirkesamfunn i samarbeid med NKR satt opp 730 arrangementer med over 40 000 deltakere og med en økende ungdomsandel, særlig grunnet forestillingen Vingespenn. Skoler og høgskoler har også deltatt og belyst tematikken.

Velkommen til å bli med!

Styringsgruppen 2025