Gå sammen, be sammen og skape fred sammen

26.-30. august arrangerte South Sudan Council of Churches sin første generalforsamlingen etter at Sør-Sudan ble selvstendig stat og det gamle kirkerådet ble delt i to. NKR har siden midten av 90-tallet hatt et tett samarbeid med kirkerådet i Sudan og Sør-Sudan, og generalsekretær Erhard Hermansen deltok på generalforsamlingen.

I flere år arrangerte Norges Kristne Råd og Sudan Kristne Råd regelmessig pastoralutveksling i et tett kirke til kirke samarbeid. Mens Hermansen var på generalforsamlingen i Sør-Sudan forrige uke møtte han den pensjonerte biskopen Enock Tombe (Den episkopale kirke), som tidligere var generalsekretær i Sudan Council of Churches. Tombe fortalte om en båttur utenfor Kristiansand, der de begge deltok, og som hadde avgjørende betydning:

“CCN had been a very useful instrument for the churches in the old Sudan before South Sudan gained its independence in July 2011. In the past, CCN brought both participants from New Sudan Council of Churches (NSCC) and Sudan Council of Churches (SCC) to Norway in an exchange visit programme at Kristiansand. It was time for refreshment from trauma we suffered from the second Sudanese civil war 1983-2005” forteller biskop Tombe. Underveis i besøket i Kristiansand fikk delegasjonen vite at fredsforhandlingene er døde, og dette legger en veldig demper på fredssamtalene hos kirkelederne. Så forteller Tombe om båtturen.

«Then the Norwegians took us to the sea on a boat. In that conducive atmosphere, I suggested to Fr. Mark Kombayaki, Chairperson of NSCC that we should look for funds and set our own forum and invite the warring parties. That was how the Entebbe Forum was born in Norway in our minds. It became a parallel forum to IGAD forum and supplementary to it. Thanks to the support of CCN it its contribution to the CPA 2005.”

I rolige omgivelser uten press om å forhandle senket skuldrene seg, og kirkelederne fant mot og håp til å fortsette inn i fredssamtalene.

Bli med i bønn for folket og kirkene i Sudan og Sør-Sudan!

Erhard Hermansen

Generalsekretær, Norges Kristne Råd

Etter selvstendighet for Sør-Sudan

Etter delingen mellom Sudan og Sør-Sudan i 2011 har kirkerådssamarbeidet med Norge endret seg. Tematikken var ikke lenger knyttet til en fredelig deling av landet, men fokuset på fred fortsetter. På vegne av bredden i det norske økumeniske fellesskapet ønsker Norges Kristne Råd å spille en så konstruktiv rolle som mulig for å bidra til å redusere volden som rammer samfunnene som våre søsterkirker virker i. Kirkene i Sudan og Sør-Sudan har særlig bedt om at relasjonen skal legge til rette for kompetansebygging. Derfor har NKR holdt kurs i konfliktsensitivitet for ansatte i kirkene og de lokale kirkelige utviklingsorganisasjonene. Konfliktsensitivitet handler om å være oppmerksom på at alle ressurser som tilføres et område hvor det er konflikt, av aktørene vil oppfattes som kilder til makt. Ressursene er derfor i utgangspunktet ikke nøytrale, og man må forholde seg aktivt til dette for å unngå å bidra til å eskalere konflikten.

Generalforsamlingen i Sør-Sudan

Siden dette var South Sudan Council of Churches sin første generalforsamling gikk mye av tiden med til organisatoriske prosesser og valg av styre og generalsekretær. I sluttdokumentet fra generalforsamlingen takkes tidligere representanter for arbeidet som ble lagt ned for å holde kirkerådet samlet etter selvstendigheten. De forpliktet seg også til å fortsette arbeidet med «Action Plan for Peace».

I sin hilsning til generalforsamlingen takket Erhard Hermansen for samarbeidet, og lovte at Norges Kristne Råd vil “gå sammen med dere, be sammen med dere og arbeide for enhet og fred – sammen med dere.»

Les hele resolusjonen fra generalforsamlingen her

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!