Kirken omstiller seg til en fellesskapende jul

Generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, ser optimistisk på kirkehøytiden som nærmer seg. – I påskehøytiden viste kirkene at de klarer å tenke nytt og omstille seg når krisen rammer. Det er godt å ha vite for alle som ser bekymret fram mot jul.

– Nå er vi mer forberedt enn i vår, så det er god grunn til å være optimistiske. Jeg tror at om vi alle gjør en stor innsats nå er sjansen mye større for at vi får en mer normal julefeiring. Men helt normal blir den ikke. Hverken i forhold til alle de mange juleselskaper eller alle julegudstjenestene.

Erhard Hermansen (Foto: Gjermund Øystese)

Sliter du med å håndtere den nye hverdagen?

Ruster opp til annerledes jul

Han ser at kirkene er godt i gang med å forberede, så sjansen er så stor som mulig for at alle skal kunne gå til julegudstjeneste (der de i vår ikke fikk delta fysisk i påskegudstjenestene).

– Kirkene forbereder seg på jul, mange steder planlegges et større antall julegudstjenester enn vanlig, slik at flest mulig skal få med seg en gudstjeneste med de smittetiltak som må til. Mange vil i tillegg sende sine julegudstjenester digitalt. Og, vi håper også at vi skal få til noe virkelig fellesskapende inn mot jul.

Som eksempel husker kanskje de fleste landsomfattende fellessang av «Deg være ære» 1. påskedag tidligere i år.

– Jeg håper vi kan få til noe lignende i forbindelse med julen – noe som gir dem samme opplevelsen av fellesskap.

– Kirkene fortsetter det gode arbeidet

En annerledes jul trenger ikke å være en dårlig jul. Tvert i mot duker det for nye kreative løsninger.

Han fremhever et annet optimistisk aspekt – vi har stått i dette før.

– Nå er vi mye mer forberedt. Men det er en veldig spesiell tid og mange opplever den også krevende og vanskelig. Da er det viktig for kirken at vi fortsatt får samles til gudstjenester, selv om det nå enkelte steder medfører nye justeringer.

– Hva ser du på som største utfordring?

– Den største utfordringen er nok det å passe på alle smitteverntiltakene på steder hvor det er lav smittespredning. Når det er få som er smittet kan det være lett å glemme.

Til sist vil han understreke at uansett hvor utfordrende denne tiden er, så vet han at kirkene vil fortsette å gjøre sitt ytterste, slik vi har sett til nå.

– Vi er et stort fellesskap – vi jobber sammen. En annerledes jul trenger ikke å være en dårlig jul. Tvert i mot kan det åpne nye kreative løsninger.

Les mer om koronatiltak og veiledere på denne siden!

Til opplysning: Mange har spørsmål til aktiviteter for barn og unge, ikke minst det som gjelder ungdom, og de vil gjerne ha råd. Det ikke er innført nye tiltak rettet mot barne- og ungdomsarbeidet, og vi har derfor ikke gjort nye endringer i smittevernveilederen for aktivitet for barn og unge.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!