I morgen stemmer vi i

Fra balkonger, fra vinduer, fra kjøkkenbordet, fra gårdsplasser skal det runge. 1. påskedag kl. 12 holder norske kirker og menigheter felles allsang av Deg være ære – folk står klare over hele Norge til å stemme i og sende liveopptak fra hver sin kant, med godt mellomrom av koronahensyn. Hele Norge er invitert til å stemme i.

Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd forteller:

– Hermansen – hva er det egentlig som skjer i morgen kl. 12?

– Dette er som vi vet en annerledes påske, for alle – også for kirka – det som er den store høytiden for oss. I år kan vi ikke møtes slik som vanlig i påsken. Da har vi tenkt å gjøre noe annet. Kirkene har vist at vi har blitt ganske gode på digitale overføringer av gudstjenester.

Frelsesarmeen leder an

Første påskedag skal vi først ringe i kirkeklokkene for å markere at det er påske, og vi inviter som vanlig til gudstjenester – der det er mulig – på digitale plattformer. Så fort gudstjenestene er ferdig kl. tolv oppfordres folk der de er i landet – om de er inne eller ute på tur, ut på balkongen fra stua fra frokostbordet på kjøkkenet – til å stemme i den kjente påskesangen Deg være ære.

– Dette er en utrolig flott måte å gjøre noe sammen på. Det er en salme full av håp – en salme som sier at livskreftene er sterkere enn døden, sier Hermansen.

Norges Kristne Råd har alliert seg med Frelsesarmeen som stiller opp på utsiden av deres aktivitetssenter på Ensjø, hvor Frelsesarmeens messingorkester stemmer i.

– Dette blir et kjempekor!

Nye møteplasser

FOTO: Geir Anders Rybakken Ørslien

Vi har den siste tiden sett at folk «møtes» ved å spille fra balkongene og synge over hele verden. Nå vil kirka gjøre det samme – på sin måte – i den største kirkehøytiden av alle. Så i morgen blir det salmesang fra de tusen hjem over hele landet. Enten man går i kirken til vanlig eller ei: Alle kjenner Deg være ære.

– Hvordan har responsen vært på arrangementet?

– Vi har fått veldig god respons, mange har meldt tilbake at dette er kjempespennende, dette vil de med på.

– Hvorfor akkurat den sangen?

– Dette har til alle tider vært en tydelig protestsang: En tydelig proklamasjon av livet og livskreftene, det vi forkynner i kirka gjennom påska. Den har et tydelig budskap. Og det er en sang alle forbinder med påsken.

Koronasikkert

– Så for å overholde koronareglene?

– Syng fra der du er! Bor du i tettbygde strøk? Avtal med naboen å tre ut på hver deres terrassen eller hage kl. 12 og stem i sammen!

Alle oppfordres til å bruke hasjtagen #påskesang2020 så vi kan se alle bidragene som lages.

– Vi tror ellers at kirka har hatt en bratt læringskurve av dette – om å nå ut på digitale plattformer. Det skal vi ta vare på. Men etter at dette er over så trenger vi likevel å komme sammen, sier Hermansen i Norges Kristne Råd.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!