Bli med på verdens største økumeniske fellesbønn: Bønneuken for kristen enhet – 18-25 Januar!
I år samles vi om Jesu spørsmål til Marta da han kommer til henne etter at hennes bror Lasarus er død: «Jeg er oppstandelsen og livet. … Tror du dette?» (Joh 11:26).
I forbindelse med at det markeres 1700-årsjubileum for det første kirkemøtet i Nikea og den felleskristne Nikenske trosbekjennelsen, er Bønneuken 2025 en anledning til å samles om, fordype oss i, vitne om og feire vår tro – som både er personlig og felles. Helt siden da har vi fortsatt å bekjenne at «Vi tror» , og denne bekjennelsen forvalter vi videre sammen i bønn.
På hjemmesiden finner du forslag til daglige bønner og andakter, gudstjenestemateriell og plakater
Bakgrunn for årets tema
“Tror du dette?” (Johannes 11,26) er temaet for Bønneuken 2025. Denne årlige markeringen er en viktig anledning for kristne fra ulike tradisjoner til å komme sammen i bønn, refleksjon og fellesskap.
Årets tema er inspirert av dialogen mellom Jesus og Marta i Johannes 11, hvor Jesu spørsmål til Marta – «Tror du dette?» – utfordrer oss alle til å bekrefte vår tro på oppstandelsen og det evige livet. Bønneuken 2025 markerer også 1700-årsjubileet for kirkemøtet i Nikea, der trosbekjennelsen som forener kristne på tvers av tradisjoner først ble formulert.
Økumenisk gudstjeneste og felles refleksjon
Materialet for årets bønneuke er utviklet av søstrene og brødrene i Bose-fellesskapet i Italia, i samarbeid med Kirkenes Verdensråd og Vatikanet. Gjennom ressurser som bibeltekster, bønner og liturgier inviteres kristne til å reflektere over troens betydning og søke dypere enhet i Kristus.
Den økumeniske gudstjenesten for Bønneuken setter troen i sentrum og feirer vår felles arv gjennom deling av Kristi lys og fremføring av den nikenske trosbekjennelsen. Bibelstudier, daglige bønner og forbønner er også del av programmet for de som ønsker å fordype seg ytterligere.
Enhet gjennom tidene og inn i fremtiden
Det historiske perspektivet i årets markering gir oss anledning til å trekke linjer fra kirkemøtet i Nikea til våre dager, og minnes hvordan kristne til alle tider har søkt enhet på tvers av kulturelle og teologiske grenser. 2025 er også et sjeldent år der påsken feires på samme dato i øst og vest, noe som symboliserer håpet om økende fellesskap mellom kirkene.
Vi oppfordrer menigheter og forsamlinger over hele landet til å ta del i Bønneuken for kristen enhet, og til å bruke materialet både i denne uken og resten av året. La oss sammen svare på Jesu utfordring til Marta: «Tror du dette?»
Siste kommentarer