Vil vi bruke vår frihet til å sette andre fri?

Av Lovisa Njord Johansson, daglig leder A21 Norway

Har du noen gang opplevd et definerende øyeblikk i livet ditt som på en eller annen måte tok livet ditt i en annen retning? Kanskje du møtte en person, du fikk høre en historie, noen fortalte deg noe og ingenting ble det samme igjen? Sånn var det for meg. Året var 2013.

Jeg kommer aldri til å glemme henne eller hennes historie. Vi kan kalle henne Nadja. Nadja kom opprinnelig fra et land i Øst-Europa der hun hadde blitt solgt og tvunget inn i sexhandelen i Europa og tilslutt havnet hun i Sverige. Hjertet mitt gikk i tusen biter når jeg fikk høre en liten del av det forferdelige hun hadde opplevd. Nadja var som hvilken som helst annen jente. Hvordan var det mulig? Hennes virkelighet hadde bestått av vold, trusler og overgrep etter overgrep. En dag orket hun ikke mer og kastet seg ut gjennom et vindu. Det som var ment som slutten, ble hennes redning. Hun klarte seg fra fallet, ble fri og fikk komme til et krisesenter. Når vi møttes var det tid for henne å flytte til sin første egne leilighet. 

Jeg satte meg i bilen sammen med venninnen min og jeg kunne ikke holde tårene tilbake. Møtet med Nadja nådde veldig dypt. Om det var sånn at det fantes flere jenter som Nadja der ute, da måtte vi gjøre alt vi kunne for å redde dem ut. Ingenting har vært det samme for meg siden den dagen. Mitt hjerte var knust, mine øyne var åpne, og jeg var bevisst på at menneskehandel eksisterer. Det ble starten på et frivillig engasjement som har vokst i mange år, der motivasjonen hver dag har vært å redde ut den ene.

 

Menneskehandel ødelegger liv, men frihet skal få det siste ordet.

Ikke visste jeg at møtet med Nadja en dag skulle ta meg til Norge. For i dag har jeg gleden og privilegiet av å være daglig leder på A21 sitt kontor i Norge. A21 er en global organisasjon med oppdrag om å stoppe slaveriet. Vi er motivert av et radikalt håp om at mennesker som lever i slaveri overalt vil bli reddet ut og får leve et liv i frihet. I dag har vi 14 kontorer i 12 land. Slaveri blir ofte omtalt ved bruk av store tall; millioner av slaver. Det er en industri som genererer anslagsvis 1300 milliarder norske kroner hvert år, og er den raskest voksende kriminelle virksomheten i verden. Bare 1% blir noen gang reddet ut. Disse tallene er overveldende og det er lett å glemme at dette er mennesker av kjøtt og blod, akkurat som du eller jeg. Hjertet i vår organisasjon er for den ene. Den ene kvinnen, den ene mannen, det ene barnet som er fanget og utnyttet. Vi ser den ene og vi kjemper for den ene. Den gode nyheten er at å avskaffe slaveriet er mer oppnåelig i dag enn noen gang tidligere! 

Kriminelle nettverk herjer fritt over hele verden, også her i Norge. Metodene de bruker er vold og trusler. De selger mennesker som handelsvarer. Sønner og døtre fratas sin frihet og tvinges til å selge sin kropp og arbeide uten lønn. Det skjer også i Norge i dag. Vi kan ikke bare være bevisst om at dette her skjer. Nei, sammen må vi må stå på til vi ser forandring. Hvilken forandring vi vil se? Vi vil se bakmenn dømt, ofre reddet ut og overlevende rehabilitert. Vi vil at mennesker som er født til frihet, skal få leve i frihet.

 

Største globale markeringen av sitt slag mot moderne slaveri

Mange ganger har jeg fått spørsmålet om hva man som enkeltperson kan gjøre? Jeg tror fortsatt at det finnes en utrolig stor jobb å gjøre for å rette lys på problematikken, og at mennesker i alle nivåer av samfunnet skal bli bevisst på at dette eksisterer. Så her en konkret ting du kan gjøre.

#WalkForFreedom er vår globale respons for å få stopp på menneskehandel. Et globalt bevisstgjørings- og fundraisingsarrangement som mobiliserer, samler og engasjerer tusenvis av mennesker til å ta millioner av steg, i hundrevis av byer verden over. Over 450 byer i verden og 14 av disse er i Norge. Du kan ta et standpunkt. For det er én ting som samler oss – en tro på frihet for hvert menneske. Menneskehandel er frarøvelsen av millioner av grunnleggende menneskerettigheter og lørdag den 19. oktober vil vi gå for å forandre det. Bli med oss på den største markeringen av sitt slag mot moderne slaveri. Jo fler vi er, desto større påvirkning kommer vi til å ha.

Så mitt spørsmål til deg blir: vil du bruke din frihet til å sette andre mennesker fri? Får det koste deg noe? Får det koste 2 timer av din ledige lørdag? Det her er hva jeg tror: «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe». Men hva skulle skje om alle brydde seg? Og hva skulle skje om alle bidro?

Mitt engasjement startet med at jeg ble bevisst. Alle som engasjerer seg mot menneskehandel har noen gang hørt om det for første gangen. Nå som du vet, hva velger du å gjøre? 

Jeg avslutter med en quote fra abolisjonisten William Wilberforce:

«You may choose to look the other way but you can never say again that you did not know.» 

 

Lovisa Njord Johansson, daglig leder A21 Norway.

For mer informasjon om Walk For Freedom og registrering, gå inn på www.A21.org/Walk

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!