Du kan ha barnearbeid i lomma

Av Ellen Høvik, kommunikasjonssjef Caritas Norge . 

 

Alle barn har rett til utdanning og til mulighet for påvirkning over eget liv. Dessverre er det ikke slik i dag. 152 millioner barn er involvert i barnearbeid. Vi kjenner til barnearbeid i klesindustrien. Færre er klar over at vi kan gå med barnearbeid i lomma gjennom vår mobil. 

Gruvedrift i DR Kongo

I flere tiår har DR Kongo vært hardt rammet av konflikt og sult. Én av fire i DR Kongo mottar nødhjelp og halvparten av de 4,5 millioner internt fordrevne er under 18 år. Med vestlige lands store etterspørsel etter landets mineraler til bruk i mobiltelefoner, PC-er og elbiler, har situasjonen blitt verre.

Barn og unge, spesielt de uten foreldre, er sårbare for å utnyttes i gruvedrift. Mer enn 40 000 barn og ungdom tvinges til å jobbe her under forhold som mest av alt ligner moderne slaveri. Rundt en av fem gruver i landet er uformelle, og det er her det foregår barnearbeid, på tross av at myndighetene har satt 18-årsgrense for å arbeide i gruvene. Under salg blandes formelt og uformelt utvunnet mineral.

Barna i gruvene puster inn både støv og farlige partikler. Få regler gjelder. De utsettes daglig for store farer, og mangler den beskyttelsen vi tar for gitt ved så farlige jobber. Dette gjør ungdommene for at vi i Norge og ellers i verden skal ha tilgang på mobiltelefoner og billig teknologi. Coltan og kobolt produsert ved bruk av barnearbeid i DR Kongo har endt opp i produkter fra selskaper som Apple, Microsoft, Tesla og Samsung. Det kan befinne seg i mobilen du nå kanskje leser dette innlegget på.

 

Rekrutteres med tvang

Inntektene fra gruveindustrien brukes til å finansiere en brutal krigføring. Ungdom er et lett bytte for landets mange væpnede grupper. De rekrutteres eller tvinges til å være soldater, og må utføre, eller være vitne til voldelige handlinger som traumatiserer dem.

I DR Kongo er rundt én av tre opprørssoldater under 18 år. Mange rekrutteres med tvang, eller de er sårbare ungdommer uten utdanning, jobb eller foreldre. Risikoen for å bli rekruttert øker for dem som ikke går på skolen eller har et hjem. Tidligere barnesoldater blir ofte utstøtt av sine lokalsamfunn, noe som fører til at noen velger å returnere til opprørsstyrkene.

Vold mot barn og unge er et stort problem i DR Kongo. Voldtekt og seksuelle overgrep blir brukt som et våpen av de væpnede gruppene og militære. Et økende antall ofre er jenter under 18 år, men også gutter voldtas. Slik kan det ikke være.

 

Utdanning gir muligheter

DR Kongo er et av verdens verste land å være ungdom i, men i en undersøkelse Caritas utførte for et par år siden uttalte ni av ti at de har tro på fremtiden.

I over 100 år har vi kjempet mot barnearbeid. Det internasjonale samfunnet har satt et mål om å utrydde alle former for barnearbeid innen 2025 som bærekraftsmål 8.7. La oss støtte opp om det. 

Til høsten vil skoleelever fra hele Norge bidra i Operasjon Dagsverk, for å sikre at minst 15 000 barn og unge fra gruvene og tidligere barnesoldater, går fra slavearbeid til utdanning gjennom Caritas’ utdanningsprosjekter.

La Kongos unge få bestemme sin egen framtid. Får ungdom utdanning, har de et valg.

Ellen Høvik, kommunikasjonssjef Caritas Norge

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!