Mottakende Økumenikk

Foredrag v/ Olle Kristenson - Rådsmøte 2019

Olle Kristenson, direktør i Ekumenisk teologi i Sveriges kristna råd holdt foredrag for Rådsmøtet om mottakende økumenikk.

Mottakende økumenikk er ikke å spørre «hva trenger andre å ta imot og lære fra vår tradisjon», men heller «hva er det vi i vår tradisjon trenger å ta imot og lære oss, med integritet, av andre». Og i dette, understreket Kristenson, kan vi ikke forvente oss at vår økumeniske venn stiller samme spørsmål.

Det handler om å rette det kritiske blikket mot seg selv og ikke mot hverandre, samtidig skal vi ikke bli noe annet enn det vi er, vi skal beholde vår egen identitet. I dette trengs vilje til å ta imot.

For å ha integritet i dette, må vi våge å vise det som er vanskelig og vondt hos oss selv, slik at vi kan dele også dette.

 

Vi må anerkjenne at for å bli det vi er kalt til å være, må vi eie ansvaret for å endre oss selv heller enn andre, vi må lære fra og på tvers av ulikheter, og gå tilbake til kjernen i kallet på nye måter. Vi må engasjere oss i en fremtidsorientert forståelse av kristen tradisjon, og vektlegge den pågående utviklingen av de organisatoriske, strukturelle, kulturelle og praktiske aspektene av kirken. Kallet til kirkene er å synlig vokse sammen i strukturell og sakramental enhet med den treenige Gud.

Foredrag v/Olle Kristenson, direktør Ekumenisk teologi, Sveriges Kristna Råd

Han refererte til Krister Stendahls interreligiøse forståelse om at dersom du vil lære noe om en annen trostradisjon må du spørre de utøvende medlemmene om deres tro, ikke deres kritikere eller fiender. Du skal heller ikke sammenligne det beste i din tro med det verste i den andres, men være åpen for å vise interesse for noe som finnes hos den andre. Den reparerende økumenikken handler om å lære og ta imot hjelp fra andre, og å skape tillit i det økumeniske møtet.

I kirkene skal vi ikke nøye oss med å leve parallelle liv, men heller «gå i nærkamp med de ulike uttrykkene» for økumenikken går til hjertet av det evangeliske kallet. Den mottakende økumenikken er også et bidrag til samfunnet når vi lærer å ta vare på alles identitet og lærer å leve i forsonet mangfold.

 

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!