Rettssikkerhet er en grunnleggende rettighet som danner ryggraden i et rettferdig samfunn. Dessverre står denne rettigheten ofte på spill i utlendingssaker. I Norge har Utlendingsnemnda (UNE) en sentral rolle i å sikre rettssikkerheten til enkeltpersoner i utlendingssaker og statsborgersaker. Hvordan kan vi sikre at UNE oppfyller sitt ansvar for å ivareta rettssikkerheten til enkeltpersoner i utlendingssaker, og hva kan gjøres for å forbedre systemet?
Preses Olav Fykse Tveit pekte i innledningen på det store ansvaret vi har som kirker og sivilsamfunn for å ivareta de menneskene som er i krise.
Venstresiden var godt representert. Representanter fra sentrum og høyresiden var invitert, men savnet – med ett hederlig unntak, Ingvild Thorsvik fra Venstre.
Debatten etterlyste behovet for rettsikkerhet for asylsøkere med særlig fokus på fravær av kontradiksjonsmuligheter.
Trenger forbedring
I debatten kom det fram:
– For vanskelig å få sakene sine avgjort nemndmøte, enda mer ved personlig fremmøte.
– at det trengs justeringer for å få mye bedre forvaltning av sakene. «Dessverre har ikke regjeringen fulgt godt nok opp. Derfor er det nå opp til politikerne å svare på utfordringene,» påpekte Jon Ole Martinsen, Seniorrådgiver og talsperson, NOAS.
– Utfordringen med vurdering av troverdighet: Er hen homofil? Er hen virkelig konvertitt? Det er ikke her det rettslige ligger, men det er et spørsmål om troverdighet. Her ble anledningen til muntlig fremmøte vurdert som fundamentalt – å faktisk snakke med den det gjelder.
– Det er helt klart et pengespørsmål også i UNE; Dersom forvaltningsorganet som skal ivareta rettssikkerheten har for få midler må de si fra, heller enn å dekke over det.
– At prosessen går altfor fort. At advokatene får altfor lite tid og at det langt på vei kreves at advokatene brenner for saken, ettersom det er dårlig betalt.
– Det er for dyrt og kostnadskrevende å få saken for domstolene, det trengs bedre rettshjelp.
– Prosessen må settes i gang mye tidligere for å sikre prosessen. Mer muntlighet og at intervjuene skjer tidligere. Og at vi har rettshjelp for asylsøkere i trå med rettshjelpsutvalget.
– Det er for vanskelig å få saken prøvd i en nemnd med personlig oppmøte, og for vanskelig og dyrt å få det opp for høyesterett.
– Enkeltsaker må til: Politikerne reagerer ikke før vi har et gråtende barn på TV. Ofte må enkeltmennesket opp og fram for å vise behovet.
– Folkevalgte må ta ansvar
De folkevalgte ble tydelig utfordret: Vi har et forvaltningsorgan som i praksis kommer med feil avgjørelser. Folkevalgte må ta ansvar.
Lene Vågslid, Stortingsrepresentant og leder i kommunal- og forvaltningskomitéen (Ap) sto langt på vei alene i forsøket på å forsvare de folkevalgtes arbeid.
Hun er enig i at vi bør ha bedre rettshjelpsmodeller, og er ikke uenig i at prosessene går for raskt. Hun sa hun gjerne bidrar med å pushe «egne» for å imøtekomme behovet.
Utfordret panelet på konvertitters rettssikkerhet
NKR og STL utfordret panelet spesielt på spørsmålet om rettssikkerheten til konvertitter. Dette er rådgiver i NKR, Lemma Desta, veldig glad for å få søkelys på.
– Vi er glad for konvertitters svake rettsikkerhetsvilkår er inkludert i diskusjonen. Vi opplever at Norge i større grad tar seksuell identitet – med rette – tas på alvor, men at mennesker som forfølges for religiøs identitet får mindre gehør, sier Desta etter debatten.
Han var fornøyd med kritikken: UNE-system må forbedres med tydeligere endringsinnstrukser. Det er bred eniget om dette hos sivilsamfunnsorganisasjoner. Han er også fornøyd med at politikerpanelet var enige i at UNE også må ta innover seg og melde fra både ressursbehovet og nødvendige endringer som forbedrer rettssikkerheten.
Debatten ble ledet av Magnus Takvam.
Arrangementet ble strømmet, se det her!
Medvirkende
- Andreas Unneland, Stortingsrepresentant, SV
- Ingvild Wetrhus Thorsvik, Stortingsrepresentant, Venstre
- Tobias Drevland Lund, Stortingsrepresentant og medlem Kommunal- og forvaltningskomiteen, Rødt
- Lene Vågslid, Stortingsrepresentant og leder i kommunal- og forvaltningskomitéen, Arbeiderpartiet
- Olav Fykse Tveit, Preses og biskop, Den norske kirke
- Georg Schjerven Hansen, Advokat og leder, Kontoret for fri rettshjelp
- Jon Ole Martinsen, Seniorrådgiver og talsperson, NOAS
- Stian Amadeus Antonsen, seniorpolitisk rådgiver, Norsk Folkehjelp
- Norges Kristne Råd
- STL
Siste kommentarer