Stolthet over kristne verdier

Mye tyder på at 1000-årsjubileet for kristenretten har ført til et fornyet fokus på kristne verdier i samfunnet. Talene fra statsråder, kongelige, og deltakerne på de ulike arrangementene reflekterer en verdsettelse og dypere forståelse av hva kristenretten innebærer i dag og for tiden framover. Samtalene blant de besøkende vitner også om en større stolthet over vår felleskristne arv. 

Over all forventning

Politiet Haugaland
Politiet var fornøyd med folks oppførsel gjennom jubileumshelgen

Kristenrettsjubileet på Moster overgikk forventningene til de besøkende i helgen. Både været, programmet og de besøkende sameksisterte i skjønn forening gjennom de ulike dagene. – Det har vært fint vær her nå i tre uker, og i morgen (mandag) når jubileet er over, da skal det komme regn, var det en lokal mostring som ytret. Politiet kunne også bekrefte at jubileet hadde gått eksemplarisk med tanke på hvor mange mennesker som var samlet. Innsatsleder for Haugaland politidistrikt sa at det var sjeldent de hadde sett så god oppførsel blant så mange mennesker. 

Variert program

Programmet gjennom jubileumsuken var svært variert og strakte seg fra små danseforestillinger og panelsamtaler, til store konserter, oppsetninger og kongelige begivenheter. Flere tusen mennesker hadde tatt turen til Moster disse dagene. De rent kirkelige handlingene vitner om det samme. Over 1000 mennesker gikk til nattverd under jubileumsgudstjenesten søndag formiddag som ble feiret med deltakelse av kirkeledere fra ulike kirkesamfunn i inn- og utland. 

Hele det offisielle Norge samlet

Sikkerhetsoppbudet var strengt og omfattende i forkant av Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen sitt besøk. Samtidig hadde både stortingspresidenten, statsministeren, statsråden for barne- og familiedepartementet, samt en rekke stortingsrepresentanter tatt turen for å overvære den eldgamle jubilanten. Kronprinsparet besøkte både Moster gamle kirke og hadde representasjonsmiddag i pinsemenigheten Salem i løpet av dagen de var til stede. De fikk også signert den berømte kongesteinen som Kong Olav V, Kong Harald V og Dronning Sonja har risset navnene sine inn i tidligere. 

Feire fortid for å forme fremtid

Støre på Vetahaugen
Statsministeren taler under åpning av Vetahaugen mens kongeskipet legger til kai

I sin tale til de frammøtte la statsminister Jonas Gahr-Støre vekt på at vi må få kontakt igjen med vår kristne historie for å vite hvor vi skal gå videre. Vi må forstå vår kristne arv for å kunne forme vår framtid.

H.K.H. Kronprins Haakons tale vekta også noe av det samme: – Det er vanskelig for oss i dag å forstå fullt ut hvor stor betydning innføring av kristendommen hadde for landet vårt. Hvilken enorm endring av verdensbildet, av samfunnsstrukturer og av tankesett dette egentlig innebar. I dag feirer vi at for tusen år siden ble grunnsteinen lagt for det felleskapsbaserte samfunnet vårt. Dette samfunnet har vi bygd videre på sammen gjennom generasjoner fram til i dag. Og vi fortsetter å bygge, å bevare, å beskytte – for de som kommer etter oss. På den måten former vi også framtiden – ved å feire fortiden.

H.K.H Kronprins Haakon
H.K.H Kronprins Haakon taler til de frammøtte i Moster amfi

Stort økumenisk fokus

Når det offisielle Norge var så god representert, kunne ikke det økumeniske Norge være noe dårligere. En rekke kirkesamfunn var til stede og deltok i ulike arrangementer gjennom helgen. Dette kom tydeligst til uttrykk i de to gudstjenesten som ble holdt i Moster gamle kirke og i amfiet. Det å se Den katolske kirke og Den norske kirke stå sammen side om side i gudstjenestefeiring er ikke hverdagskost, og det er lov å både be og håpe om at dette skal forsterke forbrødringen mellom kristne fra ulike kirkesamfunn i tiden framover.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!