Ny TV-serie om kristenretten: «Hendelsen som forandret Norge»

Farmen-presten, Thor Haavik, er programleder for en ny underholdende og opplysende mini-serie om «Hendelsen som forandret Norge». Serien er blitt laget i anledning 1000-års jubileet på Moster for «kristenretten». Gjennom tre episoder følger vi Haavik fra vikingtiden til vår tid for å se på konsekvensane av at landet fekk en ny rettsordning.

Haavik viking
Thor Haavik i full vikingdrakt. Foto: Kjetil Fyllingen

I serien tar programleder Thor Haavik seerne med på en historisk reise for å utforske kristendommens grunnleggende påvirkning på Norges utvikling. Anledning er at vi i år feirer 1000-årsjubileet for innføringen av kristenretten.

Eia haavik
Programleder Thor Haavik i samtale med Harald Eia. Foto: Kjetil Fyllingen

Programleder Thor Haavik møter blant andre sosiolog og TV-personlighet Harald Eia, advokat Geir Lippestad og nonnen Anne Bente Hadland for å utforske temaer knyttet til kristendommens innflytelse. De belyser hvordan Norge gikk fra et ættesamfunn til et statssamfunn. Dette var med på å legge grunnlaget for et vi ble kvitt ordninger som slaveri og å sette uønskede barn bort. Det blei tatt mer hensyn til de svakeste, og en fikk nye idealer hvor rettigheter skulle være viktigere enn makt.

Serien er produsert av TV-Inter, og opptakene er gjort bl.a. på Moster i Bømlo kommune, på Krosshaug ved Haugesund, på Norsjø i Telemark sammen med vikinggruppen «Olavs menn», i Oslo tinghus, Deichmannske bibliotek, på Huseby gård, ved Nidarosdomen og i Jessheim kirke.

Her er første episode i mini-serien:

Resten av serien finner du her

«Hendelsen som forandret Norge»

  • Miniserie bestående av tre episoder som handler om hvordan «kristenretten» kom til Norge.
  • Serien er ett av Den norske kirkes viktigste bidrag til markeringen av at det er 1000 år siden kristningen av Norge skjedde.
  • Serien er laget av TV Inter for Bjørgvin bispedømme, og kan ses på Youtube.
  • Episode 2 og 3 slippes henholdsvis den 2. og 6. februar.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!