Utdeling av ikkevoldsprisen: – Hegne demokratiet

Mandag ble det klart at ikkevoldsprisen 2023 gikk til Utøya/Wergelandsenteret med programmet Demokrativerkstedet. Tildelingen fant sted i forbindelse med feiringen av Kingdagen på Oslofjord Folkehøgskole mandag.

Priskomiteen mener Demokrativerkstedet gjør en god og svært viktig jobb med å la unge og voksne lære om og delta aktivt i å hegne om demokrati og bekjempe hat og diskriminering i samfunnet. Komiteen er av den oppfatning at demokratioppbygging blant unge, med et tydelig fokus på å bygge tillit til andre er viktig i et samfunn hvor det på mange områder er sviktende tillit og mange av de faktorene som tradisjonelt har vært med å bevare tilliten blant innbyggerne er utsatt for press. 

Les mer om bakgrunn og begrunnelsen fra juryen her!

– Utøya er et sted som mange forbinder med ekstrem vold. Prisen er en anerkjennelse av at Utøya er så mye mer, sier leder for Hegnhuset på Utøya, Lars Gudmundson.

– Høyst verdige

Prosjektleder i Global uke, Elin Finnseth i Norges Kristne Råd, opplevde mottakerne som høyst verdige til å motta den.

– De jobber langsiktig og målrettet med å bevisstgjøre på at demokratiet (og det iboende verdier og den allmenne tilgangen til det ikke kommer av seg selv, men må tilkjempes for hver generasjon, ja, ikke bare hver generasjon, men kontinuerlig må det hegnes om for at det skal leve videre. Nettopp dette bidrar de til med sin vekt på dialog, kommunikasjon på tvers av kultur og ulikhet, og samling om grunnleggende, felles rettigheter. Det er virkelig i MLKs ikkevolds-ånd, sier Finnseth, som var tilstede under utdelingen.

– Det er også ekstra hyggelig at prisen går til to aktører som ikke nødvendigvis er så godt kjent, og som selv setter stor pris på å få den . De fortjener den publisiteten en slik pris kan bidra til, legger hun til.

Musikk, taler og fellessang

Under utdelingen ble det musikk og taler.

Utdelingen ble avrundet av fellessang av We shall overcome fra hele salen. Ledet an av stemmer fra folkehøgsskolens kor ble det et høydepunkt under utdelingen.

Markeringen av King-dagen og utdeling av Ikkevoldsprisen er et samarbeid mellom Oslofjord Folkehøgskole, Det Norske Baptistsamfunn og Norges Kristne Råd

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!