Dager i fellesskapets tegn

1. mai, 8. mai og 17. mai. Merkedagene i mai er mange, og i år rommer de også Kristi himmelfartsdag og pinse. Det er vi-dager, dager i fellesskapets tegn.

Av generalsekretær i NKR, Erhard Hermansen

Etter 14 måneder med strenge restriksjoner, er det fysisk fellesskap med andre jeg savner mest. Fra hjemmekontoret kobler jeg meg inn og ut av digitale møter. Jeg møter mennesker som betyr mye for meg, kollegaer og venner, men det er likevel ikke i nærheten av å sitte ned med kaffekoppen, ta den gode praten, eller bare kjenne kollegaer rundt seg i kontorfellesskapet.  

17. mai går tankene fra barne- og ungdomsår som musikant i skolekorpset, der vi svettet oss gjennom time etter time i forede vinterstøvletter, til Torrevieja med rosakledde musikanter, leker og taler til 17. mai på 52nd Street i New York, og til fest og lek på skolen sammen med ungene.  

Følelsen av fellesskap

SAVN: Erhard Hermansen savner det fysiske fellesskapet som vanligvis følger med merkedagene i mai.

Den gode følelsen av fellesskap, av å høre til, å være en del av noe større. Mai-dagene handler om så mye, men de handler i aller høyeste grad om fellesskap, om å stille opp for hverandre, sørge for at alle hører til i fellesskapet.

Å feire 17. mai med linjene tilbake til 1814. Fra Norge som et av Europas fattigste land, til vi i dag er ett av de rikeste land i verden. Vi med vår historie skal være de fremste i rekken av medmennesker når andre trenger oss. Det handler om ansvar og om solidaritet.

Mai-dagene er vi-dager. Vi løfter blikket mot noe som er større enn meg og mitt. Det er noe som er vårt. «En takkedag,» kalte Henrik Wergeland 17.mai. Det synes jeg er flott!

I en av våre kjente nasjonalsanger synger vi «Vi ere en nasjon vi med, vi små en alen lange, et fedreland vi frydes ved, og vi, vi ere mange.» Ordet «Vi» er et gjennomgående trekk i våre nasjonalsanger. Det handler altså ikke bare om meg og mitt, men om oss og i utvidet forstand «oss», menneskene over hele jorda.

Et gjennomgående trekk i Bibelen handler om det å kjenne ansvar, om å bry seg. Jesus sa «Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg», og viste til hvordan det handler om å mette den sultne, ta imot den fremmede, kle den nakne, se til den syke og besøke den fengslede.  

– Aldri feil å bry seg om

Det blir aldri feil å gjøre godt mot noen, det er aldri feil å bry seg om. Det betyr noe å høre til i et fellesskap. Det gir identitet! Norge, ett fritt land, et trygt land, et land kåret til verdens beste land i bo i år for år trenger mennesker som inkluderer andre mennesker i sanne, sunne og gode fellesskap. Et fellesskap som forteller deg hvor viktig og verdifull du er, akkurat slik du er.

Grunnleggende menneskeretter er en rettferdighetssak! Kanskje kan fellesskapsdagene, vi-dagene i mai angi retning, slik at vi engasjere oss for noen som trenger oss?

Kristi himmelfartsdag lovet Jesus sitt nærvær «Se jeg er med dere alle dager». Pinsedag kom som svar på løftet, og resultatet var et unikt fellesskap, et fellesskap som ikke var forbeholdt de få, men alle.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!