Enda en annerledes påske

–  Dette var ikke gode nyheter, og er selvsagt veldig trist for alle som nå hadde sett frem til å feire påskens gudstjenester i det som er kirkens viktigste høytid i det fysiske fellesskapet i kirka. Vi kunne ikke samles i fjor, og hadde virkelig sett frem til dette i år. Nå blir det nok en påske med strenge restriksjoner, sier generalsekretær Erhard Hermansen.

I går kveld la regjeringen frem de nye tiltakene for å begrense smitten som nå er rekordhøy. Regjeringen anbefaler å ha så få nærkontakter som mulig og to meters avstand for å begrense smittespredning. De anbefaler at alle planlagte arrangementer avlyses. Denne anbefalingen gjelder også for gjennomføringen av fysiske gudstjenester. Digitale gudstjenester kan gjennomføres som tidligere.

Regjeringens anbefaling: Avlys alle planlagte arrangement

Hvis arrangementer ikke kan utsettes, tillates 20 personer på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser. Utendørs tillates kun 50 personer på arrangementer. Eksempel på arrangementer som ikke kan utsettes kan være dåp og vigsel. Den enkelte menighet vurderer lokalt om arrangement skal gjennomføres med de deltakerbegrensninger som gjelder.

Det er tillatt å gjennomføre begravelser med 50 deltakere når det benyttes faste tilviste plasser, eller færre der det er innført strengere lokale tiltak.

Norges Kristne Råd får også en del spørsmål knyttet til aktivitet for barn og unge. De nye nasjonale tiltakene påvirker ikke barne- og ungdomsarbeid. Men det er viktig at det gjøres lokale vurderinger av hva som er forsvarlig.

Forvirret?

Anbefalinger og påbud, det kan ofte være forvirrende og frustrerende, og mange kjenner på usikkerhet om de har forstått det rett. Sjekk ut de nasjonale retningslinjene og veiledningen gitt i vår smittevernveileder, og hold deg oppdatert på gjeldende retningslinjer i kommunen der du bor. Er du usikker, ta kontakt med oss angående de nasjonale retningslinjene – eller kommuneoverlegen i kommunen der du bor om det som gjelder lokalt.

Ikke gode nyheter

– Dette var ikke noen gode nyheter, og er selvsagt veldig trist for alle som nå hadde sett frem til å feire påskens gudstjenester, i det som er kirkens viktigste høytid i det fysiske fellesskapet i kirka. Vi kunne ikke samles i fjor, og hadde virkelig sett frem til dette i år. Nå blir det nok en påske med store restriksjoner, sier Erhard Hermansen.

– Samtidig kommer det ikke helt overraskende. Hvis vi ser på det høye R-tallet, det rekordhøye smittenivået og de nye muterte virusvariantene som smitter raskere, er det viktig at kirkene følger den anbefalingen som er gitt.

Kirken er ikke stengt – og det blir påske!

Erhard Hermansen har understreket det mange ganger det siste året: Kirken er ikke stengt!  – Mange savner kirken og trenger kirken, og kirken er viktigere enn noen gang. Når anbefalingene om å ikke samles fysisk gis, må vi finne nye måter å nå frem til den enkelte.

– Vi har i løpet av det siste året fått god erfaring med å sende gudstjenester digitalt, og jeg er helt sikker på at vi klarer det også i påsken. I tillegg har året som har gått også vist en enorm kreativitet for alternative opplegg innenfor de restriksjonene som finnes, og jeg hører allerede om en rekke slike som planlegges inn mot påska. Ved siden av ulike typer digitale gudstjenester og arrangement, hører vi om påskevandringer med oppsatte poster, bilrebus, pilegrimsvandringer. Noen har sørget for å pynte ekstra utenfor kirken, og andre har satt opp gledestre hvor folk kan henge opp bønner og håp for fremtiden, sier Hermansen

– Kanskje kan også denne påsken bli en diakonal solidaritetspåske, der vi tar en ekstra telefon til noen som sitter alene, går en tur sammen med noen med god avstand, hjelper noen som trenger litt ekstra hjelp. Innenfor de restriksjonen som gjelder er det likevel mye vi kan gjøre.

– Digitale gudstjenester og andre opplegg vil selvsagt ikke bli det vi hadde sett frem til, og det er en stor sorg for oss. Vi hadde virkelig sett frem til å kunne møtes og feire påske og den oppstandne Jesus Kristus. Men slik er situasjonen akkurat nå og da må vi alle gjøre vårt for å etterleve disse regler og anbefalinger. Kirkene har vært opptatt av å opptre ansvarlig og ta del i dugnaden. Det skal vi fortsatt, sier Erhard Hermansen

De nye regler og anbefalinger gjelder fra midnatt, natt til torsdag 25. mars og fram til 12. april.

Oppdatert pr. 24.3.2021 Smittevernveileder NKR – Gudstjenester og kirkelige handlinger.

Oppdatert pr. 24.3.2021 Siste nytt om koronasituasjonen

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!