Kirken om fasteaksjonen: – Viktigere enn noensinne

Ingen barn skal måtte drikke skittent vann. Likevel må 785 millioner mennesker det hver dag. Denne helgen går Kirkens Nødhjelps fasteaksjon digitalt av stabelen. Fasteaksjonen har blitt en lang tradisjon i kirken, og vi har spurt seks personer i kirke-Norge om å dele noen tanker om fasteaksjonen.

KIRKEN OM FASTEAKSJONEN

Olav Fykse Tveit. Foto: Bo Mathisen

Fasteaksjonen er vår sjanse til å delta i noko viktig som gjeld den verda vi lever I på ein spesielle måte. Det gjeld å kunne bruke litt av våre pengar – og dermed litt av vår tid – for å skape noko nytt, nytt håp og nye muligheiter for å leve med det vi tar for gitt: Reint vatn. Det vi gjer I fasteaksjonen kvart år er å skjerpe vår eiga forståing av verda og av oss sjølve: Vi er her for kvarandre. For å forandre – for andre.

– Olav Fykse Tveit, preses og biskop i Nidaros

Ingull Grefslie og Knut Refsdal

Faste handler om mer solidaritet, mer kjærlighet og mer innlevelse i andre menneskers liv. Fasteaksjonen er en årlig anledning til å vise dette i praksis og samtidig gjøre en forskjell i verden. Det er selvsagt at Metodistkirken støtter opp om fasteaksjonen.

– Knut Refsdal og Ingull Grefslie, tilsynsprester i Metodistkirken i Norge

Berit Hagen Agøy

Nå gjelder det å stå sammen. Verden er rammet av en dyp krise på grunn av pandemien, og gjennom KNs fasteaksjon har vi mulighet til å vise vår omtanke og solidaritet med dem som rammes mest. Rent vann – en selvfølge for oss, men en drøm om liv for andre. Støtt KNs livreddende arbeid gjennom å bidra til at flere får rent vann! Så enkelt kan du vise at du bryr deg. Solidariteten er bare noen tastetrykk unna. Støtt Fasteaksjonen og vær med å gi liv og helse til dine medmennesker!

– Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Kirkerådet/Mellomkirkelig råd

Ingunn Folkestad Breistein

Fasteaksjonen minner oss på at mennesket ikke lever av brød alene, og om at det er Gud som har gitt oss livet og holder oss i live. Aksjonen er også en påminnelse om at vi mennesker er solidarisk ansvarlig for hverandre, og at vi som er rike på materielle midler må dele våre goder med andre.

– Ingunn Folkestad Breistein, professor og rektor ved Ansgar høyskole

Vi er den del av den verdensvide kirke, og å gi av det vi har og vise omsorg for andre er viktige verdier for oss som kirke. Gjennom fasteaksjonen får vi mulighet til å hjelpe mennesker over hele verden og bidra til å gjøre verden litt mer rettferdig. Sammen kan vi gjøre en forskjell.

– Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd
Erhard Hermansen

Vann til mennesker i nød

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon handler i år om å gi rent vann til mennesker i nød. Vann forandrer liv. I et halvt århundre har norske menigheter strukket ut en hånd til mennesker i nød gjennom fasteaksjonen.

– Pandemien har virkelig vist oss verdien av samarbeid. Verdien av å stå sammen når krisen rammer. Både her hjemme og i landene Kirkens Nødhjelp jobber. For mens alt har vært stengt, har hjelpen, takket være Kirkens Nødhjelp og gode partnere på bakken, kommet fram, sier generalsekretær i NKR, Erhard Hermansen.

– Viktigere enn noensinne

I dag lever 785 millioner mennesker i verden uten tilgang til rent vann. Aldri før har rent vann vært så viktig som under pandemien. Da hele verden havnet i krise var det godt å ha Kirkens Nødhjelp med mange års erfaring, kunnskap og arbeid med vann i ryggen. På rekordtid kunne de bygge håndvaskstasjoner, kjøre ut vannbiler og drive opplæring i hygiene for å forebygge Covid-19. Flere land møter nå sin andre bølge av pandemien.

– Derfor støtter vi Kirkens Nødhjelp sin fasteaksjon som setter fokus på det kritiske behovet for rent og trygt vann. Hver krone vi samler inn er helt avgjørende for at Kirkens Nødhjelp kan starte opp store nødhjelpsoperasjoner når katastrofer inntreffer, og skalere opp arbeidet til dem som trenger det aller mest. Sammen kan vi kan gjøre enda mer der nøden er størst, sier Hermansen.

se: Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2021

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!