– Jeg forsto alvoret

Teolog, Elisabet Breen, forsto alvoret i klima- og miljøkrisa under tørkesommeren 2018. Da bestemte hun seg for å vie livet til å bekjempe klimakrisa. Her skriver hun om erfaringene, og deler sine 10 grønne bud.

Teolog, Elisabet Breen, skriver om alvoret i miljø-og klimakrisa.

Tørkesommeren 2018 satt en støkk i meg. Da forsto jeg virkelig alvoret i klima- og miljøkrisa! Jeg begynte å lese økobøker og annen økolitteratur. Inspirerende, men ikke alltid så praktisk. Så derfor var det en gave at Global Catholic Movement nylig kom med sine Ti grønne bud. Bud som skal gi hjelp til å leve i tråd med Pave Frans sitt miljøhyrdebrev Laudato Si (2015).

10 grønne bud

I ettertid er de Ti grønne bud blitt kritisert for å være for lite samfunnsengasjert. Diakon Unni Merethe W Langen og jeg har brukt de katolske ti grønne bud som grunnlag – og så plusset på. 

Disse ti grønne budene, eller tipsene om du vil, er ment som stjerner å navigere etter. Ingen lever ideelt hele tiden. Men det må ikke ta fra oss håpet eller forminske storheten i det lille vi gjør!! Og de gir garantert noen pluss for selvrespekten. Og PS: Lag gjerne dine egne grønne bud …

LES: Elisabet og Unnis 10 grønne bud!

Fruktbar selvrespekt

«Selvrespekten min overdøver for eksempel de fire fristende bokstavene SALG, og løfter meg videre til NMS Gjenbruk.»

Nyttårsaften i fjor laget jeg meg noen klimanyttårsforsetter, på tross av at «alle vet at nyttårsforsetter aldri holder». Min erfaring så langt er at å love noe (overfor Gud og mennesker) og virkelig prøve å holde det, har med selvrespekt å gjøre. Selvrespekten min overdøver for eksempel de fire fristende bokstavene SALG, og løfter meg videre til NMS Gjenbruk. Selvrespekten min får en fin tone når jeg spanderer Klimaagentmedlemsskap på barnebarna. Eller gir mer til bekjempelse av fattigdom og klimaendringer enn jeg ellers ville gjort. For ikke å snakke om når jeg er med på en demonstrasjon eller Klimabrølet.

Og selvrespekten bygger seg opp når jeg kjøper (litt dyrere) økomat, helst norsk, kortreist, -og dermed bruker min forbrukermakt!

Smaker godt i dobbel forstand!

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!