Statusoppdatering: Kirkehverdag i koronaens tid

Vi har fremdeles ikke mulighet til å samles til gudstjeneste i kirkerommet, men vi feirer likevel på nye måter. Her er siste oppdateringer.

Her har Folkehelseinstituttet laget en enkel guide for grunnleggende smittetiltak for den enkelte.

GUDSTJENESTER OG ÅPEN KIRKE

Mange menigheter publisere gudstjenester, konserter og andakter digitalt, og NRK sende gudstjenester på TV og radio hver søndag framover. En del menigheter har åpen kirke for lystenning og bønn i henhold til generelle smittevernråd og lokale retningslinjer vedtatt av kommunelegen.

BRYLLUP

Det er ulikt i hvilken grad det lar seg gjøre og hvilke restriksjoner som er lokalt. Det er derfor viktig at du tar kontakt med den kirken der vigselen skal være. Det er de som kan gi deg svar på hva som er mulig i den nærmeste tiden.

GRAVFERD

Rådene rundt når gravferd skjer og hvor mange som kan delta endrer seg og har lokale forskjeller. Siden gravferd ses på som en samfunnskritisk tjeneste, vil det kunne være inntil 50 personer til stede her. Men dette avhenger både av kirkerommets størrelse og de lokale retningslinjene vedtatt av kommunelegen. Dette vil begravelsesbyråene og Dnk’s kirkeverger har informasjon om.

FESTIVALER OG LEIRER

Nå er alle festivaler og leirer og andre aktiviteter avlyst frem til 15.6. Hva som skjer framover med planlagte festivaler og leirer er vanskelig å svare på. Det vil komme mer informasjon, så det viktigste er å følge med på den. Lurer du på hva som er aktuelt kan du se på de ulike kirkens nettsider.

KONFIRMASJON

Stort sett har de fleste kirker anbefalt at menighetene utsetter alle vårens konfirmasjoner til etter sommerferien, og de fleste setter opp ny dato i august eller september. Vi forstår at det er krevende for mange som har gledet seg til konfirmasjon og feiring med familien.

GENERELT

Akkurat nå er alle fysiske gudstjenester i Norge avlyst, men mange kirker sender direkte på facebook. Kirkene vil åpne så snart som mulig. Inntil videre er det er dessverre vanskelig å si når planlagte arrangementer kan gjenopptas.

Følg lokale råd for å holde deg oppdatert på situasjonen i din kirke eller kommune.

Her kan du se Oslo kommunes informasjonsark om koronaviruset på 18 forskjellige språk.

RÅD FOR Å UNNGÅ SMITTE

  • Hold god håndhygiene, enten håndvask med såpe og vann eller desinfeksjonssprit. Mange har antibac tilgjengelig ved inngangen, som f.eks. butikker – bruk muligheten. 
  • Hold deg oppdatert på generelle hygieneråd, og les f.eks. plakater med håndvask-tips.
  • Unngå nærkontakt med andre, og hold deg mest mulig hjemme.
  • Unngå håndhilsing og klemming.
  • Ta hensyn til de du har rundt deg.

Les også rådene fra Folkehelseinstituttet.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!