Kristus er oppstanden!

Denne eldgamle hilsenen fikk plutselig helt ny mening. Jeg var gjest i menigheten Novaya Zhizn (Nytt Liv) som holdt til i Oktoberpalasset like ved Maidan plassen i Kiev. Det var påskedag i 1993 og sammen med en gruppe teologistudenter skulle vi delta på påskegudstjenesten. Oktoberpalasset, dette erverdige teaterbygget som bar en grusom historie, hvor rundt 120.000 ble drept mellom 1920 og 1930, var nå stedet hvor menigheten Novaya Zhizn nå fikk ha sine gudstjenester. Hver uke opplevde de at mennesker som før ikke kjente Jesus begynte å tro på ham.

Påskesalmen Deg være ære har i dag blitt sunget ved kjøkkenbord og på verandaer, i skogen og på gårdsplasser – og er den sterke proklamasjonen av livet som er sterkere enn døden, «Deg være ære, Herre over dødens makt». Det var dette jeg kjente i det fullsatte Oktoberpalasset, da den eldgamle påskehilsenen lød og mottok sitt kraftige gjensvar, «Kristus er oppstanden -. Ja, Han er sannelig oppstanden».

Påskedag, den viktigste dagen av alle. Til de sorgtunge kvinnene ved graven lød engelens stemme «Frykt ikke! Jeg vet at dere leter etter Jesus, den korsfestede. Han er ikke her, han er stått opp». For en hilsen!

Påskemorgen -94 står jeg ved minnehallen i Stavern, over holmene stiger solen frem og bader sjøen i det vakreste lyset. Folkene rundt meg stemmer i den ene påskesalme etter den andre. Det vi ser, minner oss om det vi vet, lyset er sterkere enn mørket, og Jesu seier over dødsriket blir min seier gjennom troen på ham.

Flere påskemorgener har jeg stått opp og gått på fjellet før sola står opp, og mens sola bryter i horisonten har jeg sunget «Deg være ære, Herre over dødens makt», av full hals.

Denne påskemorgen våknet jeg til regn og vind, og det var lite å se i horisonten, men også det ble en sterk påminnelse om livet, som noen ganger er som strålende solskinn, og andre ganger som kraftig regn og vind. I disse tider, mye adskilt fra andre, med mye usikkerhet, kan vi minne hverandre om at vi ikke er alene, og vi skal komme igjennom dette. Og han som seiret over døden, som i går og idag er den samme, ja til evig tid – Han har lovet å være med oss alle dager.

Kristus er oppstanden – Ja, Han er sannelig oppstanden.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!