Kler oss i svart

Torsdag 5.desember sto en rekke kirkeledere og medlemmer fra flere av våre medlemmer ved tigeren foran Jernbanetorget kledd i svart som en del av kampanjen «Torsdager i svart». Datoen for markeringen er ikke tilfeldig valgt: Perioden 25. november-10. desember er en periode FN oppfordrer til å jobbe for avskaffelse av vold («16 Days of Activism Against Gender-Based Violence»).

– Vi er lei av å høre om vold, undertrykking, drap, voldtekter og trakassering. Vi ønsker at alle skal kunne bevege seg fritt uten å være redd for å bli banket opp, slått, voldtatt, trakassert eller diskriminert på bakgrunn av rase, legning eller kjønn, sier Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Kirkerådet.

Sammen med blant andre Biskop Kari Veiteberg, Biskop Ingeborg Midttømme, Preses Helga Haugland Byfuglien, generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd, Anne Mari Schiager Topland, nestleder i Frikirkens synodestyre og Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud kirker kler hun seg i svarte klær og demonstrerer foran Oslo S.

– Vi oppfordrer hverandre til å bære svart på torsdager. Det er et symbol på styrke og mot til å si fra, representerer solidaritet med ofrene og krever en verden uten vold, sier Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd.

Torsdager i svart-kampanjen

Torsdager i svart er en kampanje som uttrykker protest mot vold og overgrep og solidaritet med ofrene. Den stammer fra Argentina under diktaturet da mødre og bestemødre samlet seg foran diktatorpalasset hver torsdag, kledd i svart, stille, men «visuelt øredøvende til stede». De ville få myndighetene i tale, få vite hvor det var blitt av deres forsvunne familiemedlemmer. Senere er kampanjen båret fram blant annet i Sør-Afrika under apartheidregimet og i Bosnia av kvinner som viste solidaritet med ofrene for vold og overgrep. Kirkenes Verdensråd har siden 1980-tallet markert #torsdagerisvart med fokus på manglende respekt for menneskerettighetene.

 

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!