Fokus på moderne slaveri OG forfølgelse

Hvordan kombinere Global uke og søndag for de forfulgte?

Her er to gode prosjekter som hjelper menigheten å fokusere på «Søndag for de forfulgte» og moderne slaveri på én og samme tid.

Hvis menigheten vil gi en kollekt til et av disse prosjektene, finner dere nødvendig informasjon lenger ned.

Irak: Traumehjelp til Jesidi-kvinner

Under IS’ brutale herjinger i det nordlige Irak ble jesidi-kvinnene brukt som slagmark. Og kampen fortsetter for kvinnene som har sluppet fri.

6 900 kvinner og jenter fra jesidi-folket ble kidnappet av IS-krigere, holdt i fangenskap og misbrukt som slaver – både seksuelt og med tvangsarbeid. IS’ herredømme er i dag heldigvis sterkt redusert. Men behovene er fortsatt akutte, og krisen er ikke over: Rundt en tredel av de kidnappede jesidi-kvinnene er fortsatt fanger og slaver hos IS-krigere. Og de som har kommet seg ut, trenger hjelp for å komme tilbake til livet.

På Hope Center i Nord-Irak får noen av disse tapre kvinnene hjelp til å finne tilbake, få håp, og bygge opp kropp og sjel igjen. Hope Center gir traumehjelp til jesidier og kristne som har overlevd IS’ brutalitet. Det unike programmet drives av lokale kristne og er utviklet med hjelp fra norske traumeeksperter.

Hope Center ligger i Duhok, den nordligste byen i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak. På senteret får unge jesidi-kvinner hjelp til å bearbeide traumene – blant annet med forming, håndverk og kunst. De får omsorg, samtalehjelp og lærer teknikker for å håndtere stress.

Mange kristne kvinner har også traumer etter IS’ terror. Hope Center hjelper også disse. Aller verst har det likevel gått utover jesidi-folket. Da befridde og frikjøpte kvinner begynte å vende tilbake fra fangenskap og slaveri, ble det raskt klart hvilke ufattelige lidelser de hadde vært gjennom. Barna og kvinnene som kom tilbake var så til de grader forkomne.

 

Bilde: Disse jesidi-kvinnene har unnsluppet IS-fangenskap og får hjelp på Hope Center. (Foto: Pål Brenne)

Nord-Korea: Flyktninger blir slaver i Kina

Flere tusen nordkoreanere flykter hvert år fra nød og undertrykkelse i hjemlandet. Svært mange av dem flykter til Kina – men der begynner et nytt mareritt.

Rundt 70 prosent av flyktningene som kommer til Kina fra Nord-Korea, er kvinner. De flykter fra undertrykkelse, nød og feilernæring i diktaturet til Kim Jong-un. Men i Kina blir mange av kvinnene offer for menneskehandel og slaveri – gjennom prostitusjon, tvangsekteskap og tungt arbeid.

Organisasjonen Helping Hands Korea hjelper nordkoreanske flyktninger med risikofylte, hemmelige fluktruter ut av Kina – til et naboland hvor flyktningene kan være trygge og starte et nytt liv. Et skjult nettverk av kirker og gode hjelpere bidrar med mat, transport, medisiner og penger. Stefanusalliansen har støttet dette livsviktige arbeidet i en årrekke.

Anslagsvis 100 000 nordkoreanske flyktninger skjuler seg i Kinas grenseområder mot Nord-Korea. Mange er uten penger til å ta seg videre. Risikoen er stor for at kvinnene havner i prostitusjon, menneskehandel og slaveri.

Kina har et underskudd av kvinner, på grunn av ettbarnspolitikken som landet førte i mange år. Grenseområdene mot Nord-Korea er i tillegg rammet av høy arbeidsledighet. Kinesiske menn kjøper seg derfor kvinner fra Nord-Korea. Kvinnene får løfte om arbeid og bolig, men i stedet blir de brukt for å lage barn, være «elskerinner» eller tvangsarbeidere.

«Kvinner blir solgt som om de var dyr», sier Tim Peters, som leder Helping Hands Korea. «Kinesiske politifolk og tjenestemenn bryr seg ikke om kvinnene. De er bare interessert i å identifisere flyktninger fra Nord-Korea. Blir flyktningene oppdaget av politiet, blir de systematisk sendt tilbake til Nord-Korea. Der blir de avhørt, torturert og sendt i fangeleirer.»

Men flyktningene som kommer i kontakt med Helping Hands Korea i Kina, blir tatt hånd om og hjulpet i trygghet. Mange blir smuglet videre – på lange, risikofylte ruter – til et land der de kan få oppholdstillatelse. Frie til å starte et nytt liv.

·         Les også historien om Nabi.

·         Å hjelpe én nordkoreansk flyktning i trygghet fra Kina koster cirka kr 8500,-. Hvis 17 personer gir kr 500,- hver, kan man hjelpe én person i trygghet.

    Kollekt?

    Vil menigheten gi en gave til Stefanusalliansen sitt arbeid blant ofrene for forfølgelse og slaveri – i Irak, Nord-Korea og Kina?

    Bruk Stefanusalliansens gavekonto: 3000 14 57922 eller VIPPS: 19013. Merk innbetalingen med prosjektet dere vil gi til:

    • HOPE CENTER (for å gi traumehjelp til jesidi-kvinner)
    • HELPING HANDS KOREA (for å hjelpe nordkoreanske flyktninger ut av Kina)

    Previous

    Next

    Legg til kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Ønsker du å dele?

    Gjerne del dette innlegget med dine venner!