Jesusnært, samlende og inspirerende

Blogginnlegg av Erhard Hermansen

Denne sommeren har jeg vært så heldig å få besøke flere ulike kristne festivaler. Besøkene har inspirert og motivert meg.

Flere tusen frivillige sørger for at enda flere tusen skal ha en unik festivalopplevelse og et møte med Jesus. Som besøket på Skjærgårds Music & Mission Festival. Tonen og fokus på ble raskt satt, «Deus semper major», Gud er alltid større. Skjærgårdsgospel har i snart førti år drevet formidling av evangeliet gjennom musikk og kultur og betydningen av Skjærgårdsgospel som økumenisk kraft er enorm.
For dette mottok Skjærgårdsgospel tidligere i år Norges Kristne Råd sin økumenikkpris, og i begrunnelsen het det blant annet «Årets prisvinner er en stiftelse som gjennom flere tiår har vist genuin vilje til å samarbeide med alle gode krefter som ønsker at Jesus skal bli kjent. De arrangerte sin første økumeniske ungdomsfestival i Kragerø allerede i 1981, og siden den tid har festivalen vokst til å bli Nord-Europas største kristne musikkfestival for ungdom…»
Jeg er selv barn av de kristne festivalene, nå er jeg en av dem som kan ta med mine barn, og de forteller selv at det er årets høydepunkt. Festivalene er viktig fordi det er sosialt og bygger fellesskap, det kombinerer ferie, fellesskap og forkynnelse, og det virker ofte som en forsterker i forhold til det daglige kristenlivet.

Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd.
Foto: Kristoffer Nærø Ytterland

Mange av dem jeg har møtt forteller om hvor avgjørende de kristne festivalene er, og har vært for dem. Mange kommer fra små steder og på festivalene opplever man fellesskap med mange. De kristne festivalene skal være, og er, slik Skjærgårds understreker i sine verdier, Jesusnært, inkluderende, samlende og inspirerende.

På sommerens festivaler har jeg også sett kirkesamarbeid på ulike måter. Flere festivaler har en tydelig økumenisk profil. I Stavern har fem kirkesamfunn valgt samme lokasjon for sine festivaler, de har gått til innkjøp av felles utstyr og har felles løsninger på den tekniske biten. Mange sommerfestivaler henter inn forkynnere fra andre kirkesamfunn, og det bygges sterke relasjoner, og en større forståelse av kirkene sammen.

På samme måte som festivaler skaper møteplasser mellom kirkesamfunn og kristne, kan de også være en arena der kirke og tro møter samfunn og kultur. Olavsfest i Trondheim er et godt eksempel på akkurat dette, der trosuttrykk og diskusjoner om tro og samfunn får en positiv klang i samfunnet og mediene.

Kirkens fremtid handler om hvordan vi som kirke løfter hverandre frem og opp, møtes og handler sammen. Jesus ba i Johannes 17.21 «Må de alle være ett – for at verdens skal tro at du har sendt meg». Jeg har et ønske om å få erfare mye godt felleskirkelig arbeid i årene fremover, internasjonalt, nasjonalt og lokalt, der menigheter finner sammen til fellesskap og felles handling. Norge trenger ulike menigheter, med ulike uttrykk, men de trenger å stå sammen.

 

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!