Jeg kjenner på håp

Av Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Jeg tenker tilbake på den store demonstrasjonen på plassen foran Folketinget i København noen uker tilbake, der tusenvis av ungdommer aksjonerte for en mer aktiv og ambisiøs klimapolitikk. Jeg kjenner på håp. Jeg tror denne unge generasjonen kan gjøre noe med voksengenerasjonen som vi voksne ikke klarer alene: Å rette blikket opp og fram og ut, for å se hva som fortsatt er mulig å gjøre for å nå de målene for bærekraftig klima og utvikling som hele verden har satt seg.

Tankene går videre til den storstilte mobiliseringen av 40.000 ungdommer og foreldre, barn og voksne i vår mer enn 50-årige tradisjon; Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. På veien for de mest sårbare, 40.000 møter mellom mennesker i dørene i lokalsamfunn over hele landet med det enkle spørsmålet – vil du gi en gave til Kirkens Nødhjelp?

Det er en gave til de som merker tørke og flom på kroppen, som nylig har mistet sine nærmeste, og så vidt når frem til en flyktningleir hvor de får rent vann og overlever. Dette handler om rettferdighet i en verden hvor nøden ikke gjør forskjell på folk, som sjømannsprest Knævelsrud uttrykte det i sin tid, da han mobiliserte sammen med menighetspleiernes landsforbund for de lidende i Tyskland etter 2. verdenskrig. Det var starten på Kirkens Nødhjelp. Denne motkraften er vårt felles kall fortsatt som kirker. I den tverrkirkelige diakonien forener vi alle de gode kreftene og setter drømmer ut i handling, fordi vi tror. Vi gjør det andre trodde var umulig.  Det er det som forandrer verden her og nå, hele året rundt, i lokalsamfunn i alle landene Kirkens Nødhjelp og partnerorganisasjoner opererer. Og vi kan gjøre det fordi vi har et grunnfjell av menigheter og lokalsamfunn hjemme som sammen mobiliserer og gjør dette mulig.

I møte med frykt og motløshet er dette vårt kall som kirker – å spre håp og sammen vise den nestekjærlighet som blir synlig i praksis når vi forener krefter i kampen mot urettferdighet.

Takk for storstilt mobilisering av lokalsamfunn over hele Norge – sammen for en rettferdig verden!

 

Dagfinn Høybråten, Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Foto: Kirkens Nødhjelp

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!