Deilig er jorden, eller?

Skrevet av Erhard Hermansen | 21 desember 2018

Mens de første julekortene dukket opp på kontoret og jeg selv satte meg for å skrive og sende ut, gikk tankene til årets siste måneder med fokus på menneskehandel og moderne slaveri og voldtekt brukt som våpen i krig. 

Rettferdskonferansen og Global Uke i november rettet fokus mot moderne slaveri, en av vår tids største globale tragedier, som gjennom grov utnyttelse av mennesker i sårbare situasjoner frarøver millioner av mennesker verdighet og grunnleggende rettigheter.

Nobeldagene og opptrappingen til disse viste oss hvordan voldtekt på de mest grufulle måter blir brukt som våpen i krig, og de to prisvinnerne fikk fram hvordan voldtekt blir brukt taktisk for å fornedre og ødelegge kvinner og barn – og menn, og påfører varige skader på ofrene og resten av samfunnet.

Dr. Denis Mukwege sa «Nå er det ikke lenger noen som kan si at de ikke handlet fordi de ikke visste …». Kevin Bales, en av frontfigurene i anti-slaveri-arbeidet, skriver i en av sine bøker at å vite om vår tids slaveri forplikter og forandrer måten vi ser verden på: «Fra nå av kan vi ikke skylde på at vi ikke vet, bare at vi ikke bryr oss”. Fiffi Mukwege Namugunga, nobelprisvinnerens søster, sa «Bare én modig røst kan bety en forskjell for disse jentene. Om vi sammen hever våre stemmer her i Norge, og kjemper for disse jentene og mot denne volden, kan vi gjøre en enorm forskjell!»

Derfor sier vi: Nok er nok! Fred nå!

Derfor kom vi sammen til økumenisk fredsgudstjeneste. For å be til Gud om at vold og krenkelser må få en ende, om fred på jorden, om selv å bli utfordret på å skape fred, og å kjempe mot vold og devalueringen av jenters og kvinners verd – og for frihet, verdighet og rettferdighet for alle.

Økumenisk fredsgudstjeneste i Trefoldighetskirken Søndag 9 desember 2018

Om ikke mange dager feirer vi Jesu fødsel, Han som fikk navnet «Fredsfyrsten» og sa «Jeg er Verdens Lys». Han som kalte oss til å være lys i verden og som sier “Salige er de som skaper fred”. – Jeg valgte å hilse med disse ordene fra Jesaja 9 på årets julekort, om Fredsfyrsten som kom med fred, og som kaller oss til å skape fred 

Når jula ringes inn vil «Deilig er jorden» synges i de fleste kirker. Salmen ble skrevet av Bernhard Severin Ingemann som en protestsang mot den pågående krigen mellom datidens Danmark-Norge og Tyskland, en krig som førte med seg frykt og uro. Salmen er både en drømmesang og en håpssang, og når vi synger «Deilig er jorden» er det med bønn og håp om at enda flere mennesker må erfare at jorden også er et deilig sted å leve.

Den oppfordrer oss til å kjempe for en bedre verden, og den viser oss at Guds drøm er at alle Hans skapninger får oppleve at jorden faktisk er deilig. 

Englene på Betlehemsmarken sa «Jeg forkynner dere en glede, en glede for alt folket, i dag er det født dere en Frelser» – en glede for de som gleder seg til jul, og for de som ikke gjør det. En glede for de som har mange å feire sammen med, og for de som ikke har noen. En glede for de med mange pakker under treet, og for de som ikke engang har et juletre. 

En stjerne skinner i den mørke desembermåneden. Den skinner for alle mennesker og den gir lys i våre innerste rom: «-Oss er en Evig Frelser født»!

Erhard Hermansen, Generalsekretær i Norges Kristne Råd

Foto: Arne Flatin/NRK

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!