Under fagdagen om kirkemøtet i Nikea på MF vitenskapbelige høgskole fikk vi høre foredrag og panelsamtaler – fra historisk perspektiv på kirken til kirkemøtet i Nikea 325, med stadig nye blikk på betydningen av den felles trosbekjennelsen, Nikenum, for kirkene og det økumeniske fellesskapet i dag.

– Noen hevder at de økumeniske tider er over. At de store samtalene, blant annet i Geneve, er over.
Stephanie Dietrich (VID), innledet andre del av fagdagen om Faith and Order og Nikea. Hun er optimistisk på økumenikkens vegne.
– Vi har en møteplass innenfor Faith and Order. Jeg tror ikke vi er inne i en økumenisk vinter. Vi høster av de dialogene vi har hatt i alle år, både de multilaterale og bilaterale dialogene, sa Dietrich.
Hun påpeker at en bilateral dialog faktisk virkelig er i ferd med å ta av nå:
– Ønsket om å komme sammen er mye tydeligere nå enn for tjue år siden.
Og en ting er sikkert, slår hun fast.
– Vi er faktisk enige om frelsen! Det er ganske stort, dere!
Fagdagen åpnet med felles allsang av Nikenum. Gikk du glipp av den? Her kan du se opptak: https://www.youtube.com/live/FiWWyH9Ac94
Foredrag og panelsamtaler
– Hvis Sønnen virkelig er Gud, av samme vesen som Faderen, hvordan kan han også være et menneske som oss?

Det var et av spørsmålene som gikk igjen under fagdagen. Kirkehistorisk sett har kristne ut i fra felles trosbekjennelse alltid diskutert hva de skal tro og praktisere, innledet John Kaufman (MF).
Kirkehistorisk oppsummert har spørsmålet om hvem Gud er, hvem Jesus er – og Den hellige ånds rolle vært gjennomgående. Vevd inn i hverandre sammen med teologi og praksis.
- Kristen teologi og praksis ble til underveis og var ikke gitt på forhånd
- Teologi og politikk har alltid vært innvevd i hverandre
- De virkelig store teologiske spørsmålene om hvem Gud er og hvem Jesus er, ble avgjort ved avstemning på kirkemøter med innblanding fra romerske keisere.
Bekjennelsen som økumenisk lim
Dagen ble avrundet av temaet Bekjennelsen som økumenisk lim – en samtale mellom Henrik Erhard Hermansen, Norges Kristne Råd, og Sturla Stålsett, MF






