Nylig ble den fjerde Lausanne-kongressen for det globale kristne misjonsoppdraget avholdt i Seoul fra 22. til 28. september 2024, med over 5000 deltakere fra 203 nasjoner. Kongressen markerte 50-årsjubileet for Lausanne-bevegelsen, som samlet kristne for å styrke fellesskapet og innsatsen til å fullføre misjonsoppdraget.
Mest representative kristne samling i historien
Med over 5000 deltakere fra 203 nasjoner ble den fjerde Lausanne-kongressen den hittil mest besøkte kristne eventen i historien med tanke på antall nasjoner representert. Denne kongressen markerte også 50-årsjubileet til Lausanne-bevegelsen, som startet i 1974 under ledelse av Billy Graham, og som fungerer som en viktig plattform og for å ta opp globale utfordringer knyttet til misjonsarbeid og en katalysator for å utfordre folk til tjeneste for nettopp dette oppdraget.
Fokus på enhet og den globale kirke
Temaet for kongressen var “La oss sammen som kirke forkynne og synliggjøre Jesus Kristus”, som understreket viktigheten av enhet og vitnesbyrd fra den globale kirken. Kongressen samlet et bredt spekter av stemmer for å diskutere aktuelle spørsmål knyttet til evangelisering, globale utfordringer som fattigdom, klimautslipp, forfølgelse av kristne og påvirkningen av digital teknologi på misjonsarbeid.
Rett før åpningsseremonien for den fjerde Lausanne-kongressen – ble Seoul-erklæringen publisert. Hver gang Lausanne-kongressen har møttes, har et dokument blitt utgitt: Lausanne-pakten i 1974, Manila-manifestet i 1989, og Cape Town-forpliktelsen i 2010.
Seoul-erklæringen bygger videre på arbeidet fra disse tidligere dokumentene og tar opp flere utfordringer kirken står overfor i dag. Forordet understreker tydelig behovet for en akselerasjon i evangeliseringshastigheten og oppfordrer kirken til å “nære troen og disippelskapet” blant troende ved å svare bibelsk på “samfunnsverdier og forvrengninger av evangeliet, som truer med å undergrave kristen tro og svekke kirkens enhet og fellesskap.”
Dokumentet på over 13 000 ord og 97 punkter formidler budskapet fra denne kongressen: La oss sammen som kirke forkynne og synliggjøre Jesus Kristus. Erklæringen er verdt å lese i sin helhet, men her er noen høydepunkter.
Seoul-erklæringen, er et teologisk manifest med 97 punkter som adresserer ulike temaer som f.eks disippelskap, unådde folkeslag og bruken av teknologi i misjon.
Seoul-erklæringens viktigste punkter
Her følger en enkel oppsummering av Seoul-erklæringen:
- Fornyet forpliktelse til evangeliet
Seoul-erklæringen starter med å gjenfortelle evangeliet i en historisk ramme, fra skapelsen, der Gud velsigner menneskeheten, til menneskehetens syndefall, Israels historie, og Jesu fødsel. Gjennom Jesu liv ser vi Guds kraft over det onde, og på korset dør Jesus som vår stedfortreder, tar straffen for våre synder og frigjør oss fra syndens slaveri.
Erklæringen fortsetter med en bekreftelse av Jesu oppstandelse, opphøyelse og Den hellige ånds utgytelse over Guds folk, som nå lever i påvente av Kristi gjenkomst.
- Fortolkning av Skriften
Erklæringen understreker at Bibelen er Guds ufeilbarlige og autoritative Ord, med evangeliet i sentrum og til oppbyggelse av kirken. Erklæringen fokuserer også på behovet for bibellesning som tar hensyn til historiske og kulturelle kontekster, opplyst av Den hellige ånd og veiledet av kirkens fortolkningstradisjoner. - Kirkens vitnesbyrd
Seoul-erklæringen fremhever kirkens rolle i å bringe Kristus til nasjonene. Den adresserer utfordringer som har ført til forvirring blant troende og en tendens til å trekke seg fra den institusjonelle kirken. Erklæringen oppfordrer kirken til ydmykhet og utholdenhet gjennom vanskeligheter. - Mennesket: Skapt og fornyet i Guds bilde
Dokumentet berører aktuelle temaer som identitet og menneskelig verdighet. Den understreker menneskets skapelse som mann og kvinne i Guds bilde, og fastslår ekteskapet som en livslang pakt mellom én mann og én kvinne. - Disippelskap: Kall til hellighet og misjon
Erklæringen understreker viktigheten av integritet i kristent lederskap og oppfordrer ledere til å være i fellesskap med lokale menigheter og leve i samsvar med evangeliets budskap. - Om krig og fred
Seoul-erklæringen oppfordrer kristne til å være fredsskapere og stå sammen for å støtte de sårbare i krigssoner, og fordømmer koblingen mellom kirke og stat i nasjonalistiske sammenhenger. - Forvaltning av teknologi
Avslutningsvis oppfordrer dokumentet kristne til å bruke teknologi på en måte som fremmer menneskelig verdighet og blomstring, og å ha blikket rettet mot fremtiden i de nye himler og den nye jord.
Det er mye mer å utforske i erklæringen, men dette gir et innblikk i dens sentrale budskap.
Viktige fokusområder
Seoul-erklæringens punkter var også med å gi tema til de ulike dagene på kongressen, som især vektla betydningen av å spre evangeliet i en digital verden. Den løftet frem unge ledere og kristne fra ulike sektorer, inkludert næringslivet, og reflekterte et skifte mot en mer helhetlig tilnærming til misjon, der tro ikke bare ses som en personlig overbevisning, men også som noe som bør prege hele samfunnet og arbeidslivet. Man hadde også egne dager satt av med fokus på forfulgte kristne, å være kristen i arbeidslivet og misjonshistorie. En rekke kjente og ukjente talere fra hele verden gav sine perspektiver på de ulike temaene gjennom dagene på de tre plenumssesjonene som var hver dag, to på morgenen og én på kvelden.
Kvinner i ledelse og mangfold
Kongressen var også et symbol på fremgang når det gjelder likestilling i kristne sammenhenger. Flere mediekommentatorer bemerket det høye antallet kvinner på scenen under de ulike sesjonene. Aldri før har så mange kvinner hatt ledende roller under en Lausanne-kongress, noe som understreker et sterkt engasjement for likestilling og inkludering i bevegelsen. Under ser du bilder av noen av de som bidro sterkt gjennom kongressen.
Norsk deltakelse og perspektiver
Norske kristenledere deltok aktivt på kongressen, og mange, inkludert biskop Stein Reinertsen, har fremhevet Lausanne-bevegelsens betydning for kirkeliv i Norge. Reinertsen understreket hvordan Lausanne har inspirert til økt samarbeid mellom ulike kristne tradisjoner i Norge, samt en fornyet innsats for misjon både nasjonalt og globalt. Flere av de andre delegatene gav uttrykk for at dette hadde beriket deres trosliv, fornyet engasjementet for misjon og enhet blant kristne, men også at det hadde vært svært fruktbart for organisasjonene de representerte gjennom fornyede nettverk og konstruktive koblinger for arbeidet.
Fra Norge var det rundt 45 til stede fysisk i Seoul. Disse var fra 33 ulike organisasjoner, sammenhenger og kirkesamfunn. Av Norges Kristne Råd sine medlemskirker var det Misjonskirken, Frikirken og Den norske kirke som var representert i Seoul, og samtidig var både DIGNI, Bibelselskapet og Mellomkirkelig råd representert av våre samarbeidsorganisasjoner. NORME stod for sekretariatsfunksjonen for den norske delegasjonen og gjorde en solid jobb med å samle den norske troppen gjennom kongressen.
Lemma Desta og Gjermund Øystese deltok for øvrig fra Norges Kristne Råd sitt sekretariat. Lemma ledet bønn fra hovedscenen den ene dagen, mens Gjermund ledet teamet med fotografer som dokumenterte hele kongressen på vegne av Lausanne.
Unge ledere og digitale plattformer
Et annet viktig aspekt som ble fremhevet under kongressen, var behovet for å involvere den neste generasjonen kristne ledere. Spesielt i en digital tidsalderen, hvor teknologi og sosiale medier spiller en viktig rolle, ble det lagt stor vekt på hvordan evangeliet kan forkynnes på nye og kreative måter til nye generasjoner. Dette utfordret kirkene til å tenke nytt om hvordan de når ut til yngre generasjoner. Her har Ole-Magnus Olafsrud fra Norge gjort et godt stykke arbeid for Lausanne-bevegelsen i mange år, hvor han har arbeidet utrettelig for å skaffe mentorer til unge ledere verden over gjennom sitt «Barnabas-arbeid» i Lausanne.
Fremtiden for evangelisering
Lausanne-kongressen i Seoul var ikke bare en feiring av hva Gud har gjort gjennom bevegelsen, men også en klar påminnelse om de mange utfordringene som ligger foran. Med sitt fokus på digital evangelisering, økt likestilling og støtte til unge ledere, markerer Lausanne en ny æra for global misjon og samarbeid. Lausanne har ikke alltid lyktes med å koble på unge ledere, men kongressen i Seoul kan tyde på at dette har endret seg radikalt.
Denne kongressen fortsetter å forme den globale kirkens tilnærming til å oppfylle Jesu misjonsbefaling, og deltakerne forlot kongressen med en fornyet forpliktelse til enhet, evangelisering og håndtering av dagens globale utfordringer.
Siste kommentarer