Siden atomvåpnenes fremkomst i slutten av andre verdenskrig, har kristne kirker og trossamfunn spilt en aktiv rolle i kampen for nedrustning og fred. Atomvåpnenes ødeleggende potensial utfordret grunnleggende kristne verdier om menneskeverd, fred og rettferdighet, noe som førte til en sterk mobilisering blant mange kristne samfunn. Her følger en historisk gjennomgang av hvordan kristne kirker og trossamfunn har kjempet mot atomvåpen gjennom tiårene.
Tidlig respons etter Hiroshima og Nagasaki
Da USA slapp atomvåpen over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki i 1945, ble verdenssamfunnet umiddelbart konfrontert med atomvåpnenes destruktive kraft. Mange kristne ledere fordømte bruken av disse våpnene. Den katolske kirken, med pave Pius XII i spissen, uttrykte dyp bekymring for at atomvåpen kunne true menneskehetens fremtid. Pave Pius XII uttalte i 1948 at «det å slippe løs en slik vold uten å skjelne mellom skyldige og uskyldige strider mot naturloven»[1].
Økumeniske initiativer på 1960- og 70-tallet
I etterkrigstiden, da atomkappløpet mellom USA og Sovjetunionen eskalerte, vokste motstanden mot atomvåpen blant kristne kirker. Det økumeniske fellesskapet samlet seg om budskapet om fred og nedrustning. Kirkenes Verdensråd (World Council of Churches, WCC) spilte en viktig rolle. På 1960-tallet fordømte WCC atomvåpen og begynte å fremme ideen om en «atomvåpenfri verden»[2].
Samtidig var det en økende bevegelse blant protestantiske og katolske samfunn i USA og Europa for å oppfordre myndighetene til å inngå avtaler om våpenkontroll. Mange kristne ledere deltok aktivt i fredsbevegelser og krevde avskaffelse av atomvåpen.
Den katolske kirkens innsats på 1980- og 90-tallet
Under den kalde krigen intensiverte Den katolske kirken sitt engasjement for atomnedrustning. Pave Johannes Paul II var en sterk forkjemper for fred og sikkerhet, og i 1982, under en tale til FN, fremmet han et kraftig budskap mot atomvåpen, og kalte dem «en trussel mot menneskeheten». Han argumenterte for at atomvåpen, selv som avskrekking, ikke kunne rettferdiggjøres etisk eller moralsk[3].
Samtidig ledet mange katolske biskoper i USA et viktig initiativ gjennom den såkalte Pastoral Letter on War and Peace i 1983, der de fordømte både bruk og besittelse av atomvåpen som etisk uholdbart. De oppfordret til nedrustning og forhandlinger som en vei mot fred[4].
Fredsbevegelser og trosbaserte aksjoner
På 1980-tallet vokste også den kristne fredsbevegelsen seg sterkere. Bevegelser som «Plowshares Movement», som ble ledet av katolske aktivister som brødrene Daniel og Philip Berrigan, utførte ikke-voldelige handlinger mot militære installasjoner som produserte atomvåpen. De tolket Bibelen symbolsk og bokstavelig, spesielt profeten Jesajas budskap om å «smi sverd til plogskjær» (Jesaja 2:4), som et kall til handling mot atomvåpen[5].
Moderne tid: Fortsatt kamp for nedrustning
Inn i det 21. århundre har kristne kirker og trossamfunn fortsatt sin kamp mot atomvåpen. Kirkenes Verdensråd har gjentatte ganger oppfordret til total avskaffelse av atomvåpen. Pave Frans har også vært en sentral stemme i nyere tid. I 2017 gikk han enda lenger enn sine forgjengere og erklærte at ikke bare bruk, men også besittelse av atomvåpen er umoralsk, noe som representerte en betydelig skjerping av Vatikanets holdning.
I 2020 støttet Den katolske kirken FN-traktaten om forbud mot atomvåpen, og både Den norske kirke og andre protestantiske samfunn har engasjert seg for å få flere nasjoner til å undertegne denne traktaten[6].
Ulike kirkesamfunns engasjement
Gjennom historien har flere kristne trossamfunn aktivt kjempet mot atomvåpen, og noen av de mest fremtredende inkluderer Kvekersamfunnet, Metodistkirken, Den Anglikanske kirke og Mennonittene. Kvekerne var blant de første til å motsette seg atomvåpen, og de har deltatt i en rekke internasjonale fredsbevegelser, med fokus på ikke-vold og nedrustning. Metodistkirken har vedtatt resolusjoner som fordømmer både besittelse og bruk av atomvåpen, mens Den Anglikanske kirke har gjort det samme gjennom flere Lambeth-konferanser. Mennonittene har, som en pasifistisk tradisjon, alltid vært sterke motstandere av atomvåpen, og har kontinuerlig deltatt i arbeid for nedrustning. Disse kirkene deler en dyp forpliktelse til fred og rettferdighet, og har samlet sine stemmer i kampen for en atomvåpenfri verden.
Norske kirker og kampen mot atomvåpen
Kristne kirker i Norge har vært aktive i kampen mot atomvåpen. Den norske kirke har i flere tiår støttet internasjonale nedrustningsinitiativer, og sammen med de øvrige medlemskirkene i Norges Kristne Råd (NKR) har de vært tydelige på at Norge bør undertegne FN-traktaten om forbud mot atomvåpen – en holdning regjeringen hittil har vært tilbakeholden med[7]. NKR sluttet seg til ICAN i 2020 og har siden vært en viktig stemme i denne saken, og i 2021 kom Mellomkirkelig Råd med uttalelsen «atomvåpen bør forbys».
Et økumenisk budskap om fred
Kristne kirker og trossamfunn har i over 75 år vært engasjert i kampen mot atomvåpen, drevet av troens kristne verdier som fred, rettferdighet og menneskeverd. Enten gjennom diplomati, fredsbevegelser eller teologisk refleksjon har de bidratt til den globale samtalen om atomnedrustning og fortsetter å være en sterk moralsk stemme i arbeidet for en atomvåpenfri verden.
Kirkenes fortsatte engasjement understreker at atomvåpen, med deres ødeleggende potensial, er uforenlig med en verden bygget på fred og rettferdighet – et budskap som forener kristne over hele verden i kampen mot våpnene som truer menneskehetens fremtid.
[1] https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2021-01/the-popes-and-the-atomic-threat-appealing-to-world-s-conscience.html
[2] https://www.oikoumene.org/news/a-world-free-from-nuclear-weapons-is-possible
[3] https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2021-01/the-popes-and-the-atomic-threat-appealing-to-world-s-conscience.html
[4] https://www.usccb.org/upload/challenge-peace-gods-promise-our-response-1983.pdf
[5] https://www.rightsanddissent.org/news/the-plowshares-movement/
[6] https://www.kirken.no/nb-NO/om-kirken/aktuelt/glad-for-forbud-mot-atomvapen/
[7] https://www.kirken.no/nb-NO/om-kirken/aktuelt/glad-for-forbud-mot-atomvapen/
Siste kommentarer