Norges Kristne Råd sterkt tilstede på Moster 2024

Fra tirsdag 28 mai til søndag 2 juni blir jubileumsuken for kristenretten avholdt på Moster. Vi er tilstede der med et tydelig økumenisk fokus gjennom flere ulike arrangement som debatter, økumeniske gudstjenester og en danseforestilling.

Bakgrunn

I 2024 er det 1000 år siden innføringen av kristenretten i Norge. Dette skjedde på Moster i Bømlo kommune, på Mostratinget, satt av Olav Haraldsson og biskop Grimkjell i år 1024. Innføringen av kristenretten var starten på en omfattende og radikal samfunnsomveltning – «fra maktsamfunn til rettssamfunn» og markerte begynnelsen på en ny tid, med sterkere menneskelige hensyn og rettsvern for individet. Det var her statsdanningsprosessen for Norge startet, og vi feirer derfor dette som et nasjonalt lovjubileum. Hovedmarkeringen finner altså sted på Moster fra 28. mai til 2. juni 2024.

Overrekkelse av memorandum for kristenretten

På fredag blir det en seanse i tilknyting til seilskuten Christian Radich sin ankomst til Moster. Her blir det en egen seanse blant annet med overrekkelse av et memorandum for kristenretten som er utarbeidet av representanter fra NORME, Norges Nasjonale Bønneråd, Moster felleskristne komité og Norges Kristne Råd.

Bli med på folkefest når båten klapper til kai, og rettsjubileet starter. Det blir musikk, oppvisning og sang fra Bremnes Janitsjar, Moster skolekorps, Bremnes og Moster Drill og mannskoret Havdur.

Arrangører: Moster 2024, Felleskristen Komité, Foreningen Jorsalfarerne og stiftelsen Christian Radich.

Sted: Dalaneskaien

OBS: Parkering etter anvisning. Beregn ca. 20 minutter fra parkering til stedet hvor seilskuta ligger.

Grunnloven sine kristne og humanistiske verdier – verdier for alle?

Vi fortsetter samtalen vi startet i Kulturkirken Jakob sammen med unge religiøse ledere.

I Grunnloven §2 står det: «Verdigrunnlaget skal fremdeles være den kristne og humanistiske arven vår. Denne grunnloven skal sikre demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene». Med dette som utgangspunkt spør vi igjen: Er Grunnlovens kristne og humanistiske verdier verdier for alle? I samtalen, ledet av Håkon Sigland, vil representanter fra Den norske kirke, Norges Unge Katolikker, Baptistkirken Norge, med flere, være til stede.

Deltakere: Sara Faugstadmo Berg, Elise Aas, Stephen Trotter og Sajid Raheem

Moderator: Håkon Sigland

Medarrangør: Norges Kristne Råd og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn

Sted: Litleamfiet

Midsnattsgudsteneste i Moster gamle kyrkje

Som avslutning på den store festdagen og på vei inn i sommernatten, blir det økumenisk midnattsgudstjeneste i Moster gamle kirke, lørdag 1. juni kl. 23:00.

Predikant for messen er Stephen Cottrell, erkebiskop av York. Liturger for gudstjenesten er biskop Erik Varden, katolsk biskop i Trondheim Stift, Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd, og Ragnhild Jepsen, biskop i Bjørgvin. Koret Consortium Vocale Oslo deltar også med gregoriansk sang, slik det kanskje lød i middelalderen da man feiret gudstjeneste i denne kirken.

Gudstjenesten vil foregå på norsk og engelsk, og vil bli strømmet samtidig i Verditeltet om flere ønsker å ta del.

Økumenisk festgudstjeneste

Siste dag av jubileumsuken vil starte med en storslått økumenisk festgudstjeneste. Biskop i Bjørgvin, Ragnhild Jepsen, vil sammen med biskop Erik Varden, preses Olav Fykse Tveit, Erhard Hermansen fra Norges Kristne Råd og erkebiskop av York, Stephen Geoffrey Cottrell, lede oss gjennom feiringen i Moster gamle kirke og utearenaen i Moster Amfi. I tillegg deltar lokale kirkelige medarbeidere, barn og unge, og representanter fra Norges politiske ledelse. Det vil være musikalske bidrag ved Consortium Vocale Oslo, Bømlo Gospel, Bremnes Kantori, Bømlo Soul Children, Stord Soul Children og Bømlo Janitsjar under festgudstjenesten.

NRK vil direktesende festgudstjenesten for TV og radio, og om man ikke har fått billett til Moster Amfi, vil det være mulig å se strømming av gudstjenesten inne i Verditeltet gratis. Her vil det også holdes nattverd.

VIKTIG INFORMASJON:
Gudstjenesten i Moster Amfi blir direktesendt på NRK søndag kl. 11:00. Det er derfor viktig at alle som har billett til utearenaen stiller opp tidlig og er på plass til TV-sendingen starter. Vi åpner derfor dørene en time før (kl. 10:00) og ber om at alle finner plassene sine senest kl. 10:30, da vi begynner informasjon og klargjøring til sending. Det er også hyggelig om man stiller i festantrekk og bunad.

Dørene åpner: 10:00
Publikum i sal: 10:30

Arrangementet er dessverre utsolgt, men det vil være mulighet for strømming av gudstjenesten i Verditeltet.

For plass i teltet, hent ut billetter her:

Les mer:
Strømming av økumenisk festgudstjeneste i Verditeltet

Medvirkende:

 • Preses Olav Fykse Tveit
 • Bjørgvin biskop Ragnhild Jepsen
 • Erkebiskop av York, Stephen Geoffrey Cottrell
 • Biskop Erik Varden
 • Biskop Peter S. Jacobsen
 • Generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen
 • Generalsekretær i Misjonskirken, Siri Iversen
 • Prost i Sunnhordland, Svein Arne Theodorsen
 • Sokneprest i Moster, Aksel Lygre
 • Sametingspresident Silje Karine Muotka
 • Statsråd Kjersti Toppe
 • Skuespiller, Svein Tindberg
 • Consortium Vocale Oslo
 • Teaterelever fra Bømlo Kulturskule v/Marco Thomas
 • Bømlo Soul Children, dirigent Lene Fylkesnes Nesse
 • Stord Soul Children, dirigent Gunhild Aadland Rolfsnes
 • Bømlo Gospel, dirigent Øystein Lund Olafsen
 • Bremnes Kantori, dirigent Øystein Lund Olafsen
 • Bømlo Janitsjar, dirigent Håvard Kroka
 • Håkon Eivind Larsen, bass
 • Martin Hystad, trommer
 • Petter Michaelsen, gitar
 • Kantor Øystein Skullerud
 • Kantor Øystein Lund Olafsen

Barn som leser forbønner: Anna Mathisen Olafsen, Sigrid Alvsvåg, Bjørn Andre Bjørklund, Ylva Våge Bjørklund

Sangsolister: Nathaniel Leander Fauskanger, Maria Veronica Halleraker, Camilla Nesse Skaret

Danseforestillingen Vingespenn

Hvert menneske er født med retten til å leve i verdighet og frihet. Likevel lever mange under andres kontroll, blir tvunget til arbeid under umenneskelige forhold, eller uten lønn. Noen bærer sår fra krenkelser, mens andre føler tomhet i jakten på å være kul. Andre igjen føler seg fanget av algoritmer, forbrukspress eller janteloven.

Dans vingespenn

Er ikke slaveriet over? Hvorfor er verden slik? Hva kan vi gjøre? Forestillingen «Vingespenn» gir ungdom en unik mulighet til å engasjere seg i disse spørsmålene, reflektere over urett og finne måter å bidra til mindre utnytting og mer rettferdighet.

Tekstforfatter: Håvard Haugland
Musikk: Eric Tryland
Koreografi: Siren Godø og Anders Godø
Produsent: Norges Kristne Råd
Co-produsenter: Frikirkens Barn og Unge (FriBU), DanceTV, og Eric Tryland

Scene: Verditeltet

HER finner du informasjon om de ulike scenen og stedene hvor eventene foregår gjennom jubileumsuka.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!