FOCCISA i Sør-Afrika: – Vi har mye å lære

Denne uken har FOCCISA Health and Gender Justice Network (FHGJN) hatt en uke med «training of champions». På plass i Sør-Afrika er Norges Kristne Råds generalsekretær, Erhard Hermansen, og han er svært begeistret etter uken.

– Jeg har bl.a fått med meg noen veldig spennende og lærerike dager hvor vi har samtalt om de ulike bibeltekstene knyttet til homoseksualitet, hvordan kirken møter skeive, og hvordan kirkene fasiliteter dialog omkring dette. Det har skjedd gjennom undervisning og aktiv dialog, og jeg tror vi kan ha mye å lære fra dem.

Visjonær kirke

Hermansen og Lebohang peker på prosjektets kjerneverdier.

«FHGJN training of Champions» er knyttet til verktøyet «One Body – an Inclusive Approach to Gender-Based Violence – leaving no one behind» i regi av FOCCISA Health Gender Justice Network. «One Body…» er supplement til verktøy som bl.a Norges Kristne Råd har fått være med å utvikle sammen med kirkene i det sørlige Afrika.

– Jeg er imponert over den åpne dialogen og aktive deltakelse i samtale rundt spørsmål som både er krevende og krever tydelig og ydmyk tilnærming. Jeg opplever at vi i Norge har mye å lære av hvordan kirkeledere her i det sørlige Afrika møter tematikken, sier han.

FOCCISA er Fellowship of Christian Councils in the southern Africa, og består av 11 nasjonale kirkeråd. FOCCISA arbeider I dag for å få etablert et sekretariet for å koordinere alt sitt arbeid. FOCCISA har i mange år drevet to programområder; FOCCISA Economic Justice Network (FEJN) og FOCCISA Health and Gender Justice Network (FHGJN).

Heftet One Body 3 – an Inclusive Approach to Gender-Based Violence har vært utgangspunkt for undervisningen. I tillegg har professor Gerald West holdt presentasjon og innledet til en veldig spennende samtale.

På samme side som de undertrykte

– Hvordan skal kirken forholde seg til marginaliserte grupper, slik som LGBTI-personer? (LGBTI står for «lesbian, gay, bisexual, and transgender»). Det er ikke til å stikke under en stol at kirker tradisjonelt sett har vært svært fordomsfulle.

Spørsmål om hva som er og hva som skal være kirkens natur ble undersøkt nærmere under «Training of champions».

– Jeg tror aldri før jeg har hørt kirkeledere samtale så åpent, ærlig og naturlig om seksualitet. Som kirke skal vi sitte på samme side som de undertrykte, sier Hermansen.

Styrket samarbeid

Hermansen har vært i Johannesburg siden mandag, og har sammen med Silje Margrete Ander fra Kirkens Nødhjelp hatt møte med ledelsen i Fellowship of Christian Councils in Southern Africa (FOCCISA).

– Jeg er veldig glad for at det langvarige samarbeidet mellom FOCCISA og de kristne rådene i Norden på nytt styrkes.

Hermansen har hatt et særlig fokus på oppfølging av avtalen mellom FOCCISA og Norges Kristne Råd og de andre nasjonale kristne rådene i norden og veien videre for vårt samarbeid. Denne ble signert i høst.

F.v: Moses, Silje, Gabriel, Lebohang, Erhard og Masechaba Thorela (nestleder i FOCCISA).

Ander jobber til vanlig med Kirkens Nødhjelps arbeid mot økonomisk ulikhet i sørlige Afrika. Derfor kjenner hun flere av kirkelederne som deltok på dette kurset fra vårt samarbeid for fattige menneskers rettigheter i en region rik på naturressurser. Hunder er dypt imponert over hvor åpen, utforskende og ydmyk samtalen har vært.

– Til tross for at uka har tatt for seg tabubelagte temaer, har jeg ikke opplevd det pinlig eller skambelagt i det hele tatt. Det gir meg stor tro på at kirkelederne som deltok på dette kurset kommer til å kjempe for menneskeverd og inkludering, og bidra til å sette undertrykte mennesker fri, både innenfor kirkene og i samfunnet som helhet.

– Selv om Kirkens Nødhjelp har et omfattende arbeid mot kjønnsbasert vold, har ikke jeg direkte erfaring med denne delen av arbeidet vårt, og jeg må innrømme at jeg var litt spent på hvordan kirkelederne fra sørlige Afrika kom til å snakke om diskriminering på grunnlag av kjønnsidentitet og seksuell legning, sier Ander.

– Kirke-til-kirke-samarbeidet, viktigere enn noensinne

Hermansen ser tydelig hvor viktig kirke-til-kirke-samarbeidet er i dag. Og han får stadig bekreftet hvordan de kan bety en forskjell og har mulighet til å påvirke storsamfunnet.

– Jeg mener det er viktigere enn noen gang for å bygge solidaritet og en sterk internasjonal og regional stemme for å møte flere utfordringer ulike deler av verden står overfor. Når kirkene taler lytter folket. Derfor er det så viktig hva kirkene faktisk sier.

Se One Body-heftet her!

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!