Historisk mottakelse for trosbaserte aktører

I går var representanter fra tros- og livssyns Norge samlet på mottakelse hos barne- og familieministeren i regjeringens representasjonsbolig. Dette var første gang en slik mottakelse har blitt arrangert for disse aktørene. 

Første gang

For første gang i historien ble det i går invitert til mottakelse for tros- og livssynsbaserte aktører i Norge. Dette skjedde i regjeringens representasjonsbolig, og barne- og familieminister Kjersti Toppe var kveldens vertinne. Til stede var både tros- og livssynssamfunnene, embetsverket i barne- og familiedepartementet, og stortingspolitikere fra familie- og kulturkomiteen. 

Varm velkomst fra barne- og familieminister Kjersti Toppe. Foto: STL

Utfordringer fram mot 2030

Et av hovedanliggende ved mottakelsen var å reflektere over utfordringer og potensiale i tros- og livssynspolitikken frem mot jubileumsåret 2030. Hvilke utfordringer står vi ovenfor? Etter at statsråden hadde ønsket velkommen holdt professor Sturla Stålsett et foredrag med utgangspunkt i «Hvilke utfordringer står tros- og livssynssamfunnene og Norge ovenfor i 2030, hva er problemene og hva er potensialet? Hva står på spill i eit mangfoldig og livssynsåpent samfunn?» 

Etter at Stålsett hadde hatt sitt innlegg ble gitt respons fra STL, Muslimsk Dialognettverk, Norges Kristne Råd og Den norske kirke.

Perspektiver fra Norges Kristne Råd

Hermansen i samtale med stortingsrepresentant Grunde Almeland fra Venstre. Foto: STL

I responsen fra Norges Kristne råd fikk Generalsekretær Erhard Hermansen løftet fram positive faktorer ved trossamfunn, men også delt åpent om utfordringer for kristne i Norge. Han snakket blant annet om hvordan unge troende kristne gjemmer troen sin i dag. Hvor det tidligere var positivt å være kristen, opplever flere i dag å bli uglesett for dette.

Hermansen delte også om at det offentlige ofte har lav kunnskap om tro og religiøs praksis, og utfordret myndighetene til å spille på lag med kirkene og holde seg oppdatert på trossamfunnenes særtrekk. Videre løftet Hermansen fram at trosbaserte aktører ofte er de som er i kontakt med det som skjer i samfunnet: – Nyere forskning viser at trosbaserte aktører har et fortrinn i sivilsamfunnet. Det handler om hvordan vi velger å møte mennesker. Vi tar pulsen på det som skjer i samfunnet, og vi er ofte først ute og mobiliserer i krisesituasjoner, sa Hermansen i sitt innlegg.

Positive samtaler

Mottakelsen ble tatt godt imot av de inviterte. Og både statsråden og politikerne gav tydelig uttrykk for anerkjennelse og takknemlighet for det viktige arbeidet som gjøres i tros- og livsynssamfunnene. Statsråden sa avslutningsvis at dette var noe som absolutt burde gjentas.

Samtaler rundt bordene
Gode samtaler mellom ulike trosbaserte aktører rundt bordene. Foto: STL

Tilstede fra Norges Kristne Råd var styreleder Per Anders Sandgren, generalsekretær Erhard Hermansen, Øystein Gjerme (leder for Pinsebevegelsen), Sara Faugstadmo Berg (ungdomsrepresentant i NKR), Anne-Mette Ringdal (kansler og personalsjef i Oslo Katolske bispedømme) og Håkon Sigland fra administrasjonen i NKR.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!