Reisebrev: En økumenisk ungdomsreise til Roma

Amanda Anvar fra Den norske kirke var en av de norske deltakerne på Together 2023, en økumenisk ungdomssamling i Roma. Hun reiste sammen med en delegasjon fra Sveriges Kristna Råd til Roma. Her forteller hun om sine opplevelser fra turen.

Amanda Anvar sitter i Den norske kirkes ungdomsutvalg og var en av de norske ungdommene som ble med på turen til Roma i regi av Sveriges Kristna Råd i månedsskiftet september-oktober. Anledningen var Together 2023, en samling av unge mennesker fra hele verden som kommer sammen i Roma for å be for verden.

Initiativ fra Sveriges Kristna Råd

Sveriges Kristna Råd tok initiativ til en felles tur med de nordiske landene ned til samlingen i Roma. Flere studenter fra Norge koblet seg på denne turen som i utgangspunktet var ment for svenske ungdommer. Men Norges Kristne Råd mente at det er fint å gjøre ting sammen i Norden, noe den svenske søsterorganisasjonen var enig i. Det endte med at over 40 ungdommer dro nedover gjennom Europa med buss.

Lang busstur = gode samtaler

Hele 80 timer ble brukt på buss totalt sett. Bussen kjørte hele veien fra Stockholm til Roma. – Bussturen ga jo grunnlag for veldig gode samtaler. Vi byttet plass hver gang vi stoppet på en bensinstasjon. Det gjorde at vi rakk å bli godt kjent med hverandre i hele gruppen, sier Amanda. – Jeg har fått gode venner fra Sverige, legger hun til.

God stemning i bussen på vei ned til Roma. Foto: Privat

Mye læring om flyktninger

Det var i det hele tatt mye læring på turen, forteller Amanda. – Jeg fikk lære mer om flyktning- og asylsystemet i Italia. Landet tar imot ekstremt mange flyktninger fra Middelhavet, men de har ikke et veldig bra system for å ta imot flyktninger. Man får flyktningstatus, men man får ikke språkopplæring, bolig, mulighet til å gå på skole, og har da ikke mulighet til å kunne bidra i samfunnet. Det overrasket meg veldig hvor lite Italia gjør for integrering av flyktninger!

Der staten svikter er det kirkene som må stå opp. – Kirken gjør mye av frivillig arbeid i lokalsamfunnene. Vi snakket med en albino fra Nigeria som var aktiv i en organisasjon som knytter flyktninger sammen. Han hadde vært i Italia i ti år. Alt han ønsket var å være en del av det italienske samfunnet. Han hadde lært seg italiensk, men var fortsatt på bar bakke selv om han hadde vært der lenge, sier Amanda.

Givende økumenisk fellesskap

Praten gikk løst under måltidene i Romas historiske gater. Foto: Privat

Amanda forteller ivrig fra dagene i Roma. – Det som var givende var det økumeniske fellesskapet som jeg føler at jeg savner litt på den norske fronten. Både pausene og programmet var jo spekket med gode samtaler med andre unge mennesker.

Vi har ikke så mye erfaring med Taizé-fellesskap. Det var utrolig givende å delta i gudstjeneste og synge salmer som ikke tradisjonelt er mine egne. I en av messene var vi 3500 mennesker i én kirke. Det var vakkert. Så må jeg si at jeg har jo heller aldri vært i Taizé, hvor det er fellesskap på tvers av landegrenser og kirkesamfunn. Dette synes jeg var veldig fint også med ungdomssamlingen i Karlsruhe under generalforsamlingen til Kirkenes Verdensråd i fjor høst.

Økumenisk fellesskap i Vatikanet. Foto: Privat

Ulike stemmer fra hele verden samlet foran Paven

Amanda synes det var stas å ha gudstjenestefellesskap med Paven. – Messen på Petersplassen var utrolig fin. Vi hørte taler fra gode folk fra hele verden. Viktige stemmer fra ortodokse, katolske og protestantiske sammenhenger. Det var representanter fra urbefolkninger verden over og lokale deltakere fra Italia. Mennesker som talte på alle mulige språk. Det var vakkert, selv om vi ikke kunne forstå alt. Og så hadde vi god dialog rundt utfordringene verden står ovenfor, deriblant Midtøsten, Ukraina og klimarelaterte dilemmaer, forteller Amanda.

– Så må jeg jo si at det var veldig stas å være nær paven. Jeg satt på andre rad under messen ved Peterskirken, så jeg hadde god utsikt, legger Amanda entusiastisk til.

Fylt med takknemlighet

Amanda forteller avslutningsvis at hun er veldig takknemlig for initiativet fra Sverige. – Jeg syns det var et veldig kult initiativ av Sveriges Kristne Råd. Det var ingen dansker, finner eller islendere med, men turen gav meg skikkelig troen på et nordisk samarbeid i økumenikkens navn. Jeg skulle selvfølgelig ønske vi var flere fra Norge. Også var det skikkelig fint å besøke Roma i en religiøs kontekst. 

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!