Frivillighetens år: Frivillighet er undervurdert

Det koker på gressletta denne søndagen. Det er oppstart for søndagsskole-sesongen for barn i alle aldre, og Ellen (34) er frivillig i arbeidet for «tweens» – altså for de som er i alderen midt mellom barn og ungdom.

Foto: BCC Oslo og Follo
Tekst: Berit H. Nilsen 

For å lage et godt tilbud til barna, er innsats fra frivillige mentorer helt avgjørende. Det er hele 38 syvendeklassinger som er med i «tweens»-gruppen i BCCs lokale menighet i Oslo Follo. Ellen Holth (på bildet) er leder for denne, og sier at for å sikre at hver eneste en blir sett, hørt og verdsatt, så trenger de frivillige som synes det er lystbetont å være med, og som er gode rollemodeller for de som kommer etter. 

Vi spør om Ellen gjør seg noen tanker rundt at Norge markerer Frivillighetens år i 2022, og svaret kommer spontant:

– Frivillighet er undervurdert. Det er et enormt potensial for at unge mennesker kan oppleve livsmestring, anerkjennelse og glede gjennom slikt arbeid, både som giver og mottaker. Mitt råd er å finne noe du brenner for, og sette i gang. Det er alltid bedre å gi enn å få – det er en livslov, sier hun.

Med så mange ulike barn i tweens-alder, er det noen viktige kriterier du ser etter når du skal finne frivillige mentorer?  

– At de er pålitelige og stiller opp når vi avtaler noe. Ellers kommer man langt med et varmt hjerte og et stort smil, sier en selv svært så smilende Ellen. 

Variasjon og mangfold er noe hun mener er viktig når de skal skape et godt tilbud til denne aldersgruppen. 

– Det fint med en miks av personligheter slik at vi matcher spennet i kullet. Alle kan ikke være ekstroverte og høylytte, eller introverte og tilbaketrukne – en god miks er perfekt. 

– Samtidig er det er mye som skjer på mange fronter, ikke minst her i menigheten vår, så det er ikke til å stikke under en stol at det er litt krevende å rekruttere frivillige som ikke allerede er engasjert i andre ting. Men hittil har vi klart å headhunte mentorene etter tips og litt magefølelse, det har fungert fint, sier Ellen.

Vil gjøre noe for en sårbar aldersgruppe 

Denne søndagen har Ellen og resten av de frivillige både arrangert temamøte og utendørs rebusløp med åtte poster. 

Ellen setter pris på å få gjøre noe for nettopp denne aldersgruppen, og vektlegger at «tweensa» skal kjenne seg trygge og ivaretatt.

– Syvende klasse er en særlig sårbar alder slik jeg ser det, sier hun, og fortsetter: – De kan kjede seg litt sammen med de yngste barna, og er litt for unge til å være en del av ungdomsklubben. Nettopp derfor er det en fin alder å bygge relasjoner og gi dem rom og anledning til å stille spørsmål, undre seg og forstå at de er bra nok akkurat slik som de er. 

En del av opplegget er også å forklare elementer fra det kristne budskapet på en enkel måte. De fokuserer på praktisk kristendom og hvordan det kan anvendes i hverdagen, ut fra den alderen barna er i nå. 

– Vi tar ikke opp tunge temaer, men rett og slett de små tingene som utgjør et praktisk og sunt kristenliv, for eksempel å snakke om hvordan vi i hverdagene våre kan håndtere misunnelse, bekymring, motløshet, egoisme eller frykt. Samtidig snakker vi om hvordan vi kan øke glede og fred i egne liv ved å dele, inkludere og tenke på andre, sier hun. 

Men hva er motivasjonen til å være med på dette, er det ikke er krevende å stille opp med frivillig innsats når du selv har småbarn?

– Jeg skal ikke si at alt er null stress, jeg har jo til tider en travel hverdag. Men personlig er jeg veldig glad i mennesker, og jeg både lærer og får mye av å være med i frivillig arbeid, sier hun.

– Og så er det lite som måler seg med å se gløden i øynene på en 11-12 åring, så jeg vil si at jeg absolutt kommer opp på pluss-siden i dette regnestykket. 

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!