Generalsekretærens tale: – Kjære Dag …

Det er helt sikkert rart for deg, – det er det i alle fall for alle oss andre at du om et par uker har din siste arbeidsdag i Norges Kristne Råd. Du har vært en klippe i det økumeniske arbeidet, og det er ikke mulig å bruke små ord når jeg skal beskrive hva du har betydd, – først i 14 år som generalsekretær i Norges Frikirkeråd, – som svært viktig i fusjonsarbeidet mellom NF/NKR, – og nå i 16 år som spesialrådgiver i NKR.

Du er varm, omsorgsfull av engasjert. Du er svært kunnskapsrik og nøyaktig.

Du er lett å snakke med, og du er interessert. Du har gode historier å fortelle, enten det er fra en lang karriere i pinsebevegelsen, eller det er fra prosjekter på hytta, eller turer du har hatt. Det har vi satt stor pris på.

Du har betydd veldig mye blant- og for dine medarbeidere, – og så kan du bryte inn om du synes vi snakker oss litt bort, be oss ta det utenfor stabsmøtene, og selv om du stort sett alltid har konstruktive innspill i sakene vi holder på meg, kan du også gi en tydelig tilbakemelding om du ikke har noe tro på dette. Du er ærlig på hva du ikke har kompetanse på, men kan også være vanskelig å presse til oppgaver du ikke har særlig interesse for.

Jeg spurte staben, dine medarbeidere – om de kunne skrive en setning – om hva du har betydd for NKR, – og for dine medarbeidere. Her er hva de skrev:

  • Dag har betydd trygghet, profesjonalitet, saklighet og vennlighet.
  • Dag fikk meg til å le høyt av en epost han sendte om oppdaterte smittevernveiledere.
  • Dag har med sin lange og brede erfaring – og sitt engasjement i NKR bidratt til høy profesjonalitet og faglighet.
  • Dag besitter en kompetanse som er få forunt, samtidig har han en livsnyter i seg som nå skal få lov til å sole seg i pensjonisttilværelens glans.
  • Du er kunnskapsrik og reflektert, med en lun humor.
  • Dag har vært en kunnskapsbank og «vandrende serviceorgan» på religion og menneskerettighetsfeltet, lommekjent i det frikirkelige landskapet og en engasjert forkjemper for trosfrihet og likebehandling av trossamfunn i Norge.
  • Og, ikke minst er du – Dag – en saklig og god skribent med velplasserte poeng og akkurat passe dose snert til å få frem anliggende – saklig, respektfullt og ryddig.
  • Som kollega har jeg gledet meg over at du er lett å tilnærme seg, og har humret mang en gang over hans gode punsjlinjer og vittige kommentarer.

Dag; Med så mye opparbeidet kompetansen, og en kunnskapsbase få forunt, er en av mine store bekymringer hvordan vi skal få tak i all den kunnskapen som først og fremst finnes i ditt hode. Du har gitt oss forsikringer om at det meste er å finne i høringssvar og notater – selv er jeg ikke overbevist om det. For ditt kunnskapsomfang er så stort.

Du har ikke bare vært viktig for oss, men i oppbyggingen av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn – og som dens første leder, og i arbeidet gjennom Oslokoalisjonen for tros- og livsynsfrihet, – og i så mange andre sammenhenger.

To av de som så gjerne ville vært her, har sendt noen ord – og jeg vil gjøre meg bruk av dem – og la disse hilse på vegne av de som ikke hadde mulighet til å være med i dag.

Jan Benjamin Rødner skriver: Jeg skulle veldig gjerne vært sammen med dere for å hedre en tvers igjennom vennlig, intelligent, snill og samvittighetsfull og dyktig person som jeg har lært å sette meget høyt i så mange slags sammenhenger!

Marit Kromberg skriver: Jeg pleier ikke å bli syk like før noe morsomt, men denne gangen er jeg det, så jeg må dessverre melde avbud. Det kommer mange andre som kan takke Dag for hans innsats på menge områder, men det er kanskje ikke så mange som har fått anledning til å kjenne på hvordan han som generalsekretær for Frikirkerådet hadde evne til å bære sin plutselig og uventet nyvalgte leder gjennom en periode som kom til å inkludere Frikirkerådets/Dissentertingets 100-årsjubileum og en audiens hos kongen. Jeg har så mye å takke Dag for, og minnene om bønn og forbønn gjennom den perioden vil jeg alltid ha å hvile meg på.

Dag, du har satt dype og varige spor.

Jeg vil hilse deg med noen ord fra Jeremia 29.11 (koble dette opp mot israelsfolkets trofasthet, sørge godt for landet, be om fred – mot Dag sin trofasthet…)

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!