Gudstjeneste og markering i forbindelse med verdens flyktningdag

Mandag 20 juni markeres verdens flyktningdag, dette vil markeres i Oslo domkirke fra kl 13:00. Vi vil benytte denne dagen til å markere, minnes, be og ikke minst oppdateres. Vi vil stå sammen, mennesker fra ulike tro og livssyn.

Norges Kristne Råd vil i samarbeid med Oslo domkirke arrangere gudstjeneste og markering i forbindelse med Verdens Flyktningdag. Dette skjer blant annet gjennom performance i kirkerommet fra kl. 13.00, og en minne- og bønnegudstjeneste kl. 15.00.

Performance

Performance er utført som en sørgeseremoni. Den uttrykker også en kritikk mot all fremmedfrykt overfor flyktinger. Denne forestillingen blir utført av Jessica Ullevålseter, med musikk av Saleh Mafoud. Performance er en «durasjonell performance» som betyr at den pågår i over 2 timer. Publikum er ikke ment til å observere hele performance, selv om en er velkommen til det også, men en kan ta del i den tid som en selv ønsker. Kunstverket søker å skape et rom der vi kan kjenne på de komplekse følelsene og spørsmålene som dukker opp rundt tema flukt. Kunstverket består av over 2000 origami båter som er brettet av mennesker i Marokko, Spania og i Norge. Kunstneren har spesielt jobbet med barn fra Sagene, Oslo.

Minne- og bønnegudstjeneste

I minne- og bønnegudstjenesten blir det Appell fra Flyktninghjelpen ved Eirik Christophersen og Kristina Quintano fra «Budbringer fra Helvete». Valborg Orset Stene, Pål Kristian Balstad og Lemma Desta vil være liturger.

Bakgrunn

Aldri før har det vært så mange flyktninger. Det ble registrert 82,3 millioner i 2021. Når kvenskvensene av pandemien og krigen slår ut på verdens økonomi, fryktes det enda flere tvinges til flukt. De bryter opp fra hjemmene sine, ofte i hast. Siden 2014 har 25 000 druknet i Middelhavet mens de var på flukt. Mange millioner mennesker har flyktet fra et krigsherjet Ukraina. Med krigen i Ukraina har antall mennesker på flukt passert 100 millioner. Nabolandene har tatt imot mange av dem. Denne flyktningekrisa har også vist at vi evner å ta imot de som er på flukt. Vi i Norge er i en unik posisjon. Inntektene fra olje, fisk og andre eksportvarer øker. Det forventes at vi bidrar og vise solidaritet med verden i nød. FN opprettet en verdensdag for flyktninger i 2000. Vi vil benytte denne dagen til å markere, minnes, be og ikke minst oppdateres. Vi vil stå sammen, mennesker fra ulike tro og livssyn. Performance «Hvem Kan seile».

Se brosjyre med ressurser for verdens flyktningdag her:

 


Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!