Bekymring rundt Aker BPs oppkjøp av Lundin Energy

Norges Kristne Råd sendte fredag 25 mars et brev til ledelsen i Aker BP sammen med 26 humanitære organisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner. Årsaken er bekymring knyttet til Lundins virksomhet og kobling til krigsforbrytelser i Sør-Sudan. 

I desember 2021 meldte Aker BP sitt oppkjøp av svenske Lundins olje- og gassvirksomhet i en avtale verdt 125 milliarder. 26 humanitære organisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner oppfordrer Aker BP og dets hovedaksjonær Aker ASA til å støtte ofre for krigsforbrytelser og ikke kjøpe Lundin Energys eiendeler under de avtalte vilkårene. Ifølge den svenske statsadvokaten har Lundin Energy vært medskyldig i systematiske angrep på sivile med bakke- og luftstyrker, massiv ødeleggelse av eiendom og bruk av sult som krigsvåpen. Anslagsvis 12.000 mennesker døde som et resultat. Lundin Energy tjente en formue i Sør-Sudan og tok ikke hensyn til de overlevende. Aker BPs oppkjøp vil frata Lundin Energy midlene for å komme klar med sin sørsudanske arv.

Ifølge underskriverne er Lundin Energys eiendeler direkte knyttet til krigsforbrytelser, og Aker BPs oppkjøp vil nesten helt sikkert lette videreføringen av alvorlige pågående og ikke-utbedrede konsekvenser, da det vil nekte ofre for krigsforbrytelser tilgang til oppreisning. Aker BPs aksjonærer skal 5. april ta stilling til oppkjøpet.

Les hele brevet her:

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!