Solidaritet med Sør-Sudans befolkning

Vi tenner håpets lys midt i mørket: En økumenisk oppfordring til ikke-vold, rettferdighet og fred i Sør-Sudan.

Anledning julen uttrykker vi, medlemmer av ENSS i Europa og Nord-Amerika, vår dype solidaritet med befolkningen i Sør-Sudan, spesielt ungdom og kvinner, kirken og dens råd, Sør-Sudans kirkeråd, sivilsamfunnet, ledere og alle de som jobber for fred – ønske om rettferdighet og fordømming av volden Sør-Sudans befolkning opplever daglig. Vi deler vårt håp for julehøytiden, med stor tillit til at Herren fortsetter å bringe lys der det er mørke.

Vi ber om fred. Vi ber om at ledere skal implementere den revitaliserte fredsavtalen i hjerte og ånd, for inkluderende fred, og bekrefter vår forpliktelse på reisen med Kirken, dens råd og befolkningen i Sør-Sudan.

Covid, matmangel, flom og tap av menneskeliv

Det siste året har bragt mange utfordringer for befolkningen i Sør-Sudan, spesielt for kvinner og ungdom. Til tross for den revitaliserte fredsavtalen, hvis implementering er forsinket, fortsetter volden å herje landet, og fører til tap av liv, fordrivelse og fortvilelse. Effekten av klimaendringene merkes akutt, med over 800 000 mennesker er berørt av sterk flom. Den alvorlige matmangelen skaper usikkerhet, og 8,3 millioner mennesker er anslått å trenge humanitær hjelp i år. 483 000 kvinner er underernærte. Gjennom 2021 har COVID-19 fortsatt å ha en negativ innvirkning globalt, og Sør-Sudan er intet unntak; utover den tilhørende sykdommen og det tragiske tapet av menneskeliv, forsterker økte matvarepriser en økning i vold mot kvinner og jenter og en skadelig innvirkning på tilgangen til helsetjenester som følge av viruset.

Bønn om forsoning og fred

Vi benytter også anledningen til å reflektere – i håp – over utviklingen det siste året. Vi støtter beslutningen fra svenske rettsmyndigheter om å holde representanter for Lundin Energy ansvarlige for sine handlinger – representantene har blitt tiltalt for å ha medvirket til krigsforbrytelser i Sør-Sudan på begynnelsen av 2000-tallet. Vi støtter Kirken og dens råd som sto sammen med berørte lokalsamfunn for tjue år siden og fortsatt står sammen med dem i dag. Vi venter med håp om at saksgangen vil bringe sannhet og rettferdighet for involverte lokalsamfunn, og baner vei for forsoning.

Vi oppfordrer representanter i våre egne land – tjenestemenn, regjeringsrepresentanter og de som engasjerer seg i Sør-Sudan på ulike plattformer – til å fortsette å jobbe for å holde Sør-Sudan høyt på agendaen for internasjonale humanitære og diplomatiske samfunn. Til å støtte Sør-Sudans Council av Churches og deres handlingsplan for fred, rettferdighets- og fredsinitiativ – både på grasroten, sivilsamfunn, kvinner og ungdomsgrupper. Vi må ikke snu ryggen til befolkningen i Sør-Sudan, vi må fornye og gjenopplive diplomatiske og økonomiske bestrebelser for å støtte samfunnet i verdens nyeste nasjon. Vi fortsetter å stå sammen med befolkningen i Sør-Sudan

I denne julehøytiden løfter vi nasjonen til Gud, i håp og bønn om at folket i Sør-Sudan kan leve i harmoni, enhet og fred.

Se også julehilsen med bønn om håp fra South Sudan Council of Churches (SSCC)

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!