NKR markerer FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen

Norges Kristne Råd markerer dagen: 26. september er det tid for den årlige merkedagen for total avskaffelse av atomvåpen. Dagen da verden igjen setter målet om en verden fri for atomvåpen på dagsorden.

Ved å markere denne dagen retter vi viktig søkelys på atomvåpen. ICAN Norge opplyser at Datoen har en helt spesiell historie:

Da forskeren og offiseren Stanislav Petrov var på vakt den 26. september 1983, advarte sirenene om et angrep. Varslingssystemene viste først ett, deretter to, tre, fire og fem innkomne amerikanske missiler. Hvert sekund var viktig for Sovjetunionens mulighet til å svare. Petrov følte at det var noe som ikke stemte. Etter protokollen skulle han varsle sine overordnede, et varsel han visste at sannsynligvis ville føre til motangrep og starten på en atomkrig. Uten å være sikker, brøt han med protokollen og valgte å rapportere at det var falsk alarm. Det kom aldri noen eksplosjon. Varslingssystemene hadde mistolket refleksjon av sollys på et skylag som innkommende missiler. Hadde en annen mann vært på vakt den dagen er det ikke sikkert vi hadde vært her i dag.

Les mer hos ICAN Norge

ICAN-partner Kvekersamfunnet har allerede planlagt en stille markering denne dagen.

Ønsker din organisasjon å markere dagen?

Si gjerne ifra om din organisasjon vil planlegger å markere dagen eller ønsker hjelp til å lage delemateriell til sosiale medier i forbindelse med 26. september. Har du innspill, tanker eller spørsmål?

Send epost til: tuva@legermotatomvapen.no

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!