Norges Kristne Råd er nytt medlem av det Europeiske kirkelige flyktningenettverket

Den 16 oktober ble Norges Kristne Råd formelt tatt opp som nytt medlem av det europeiske kirkelige flyktningenettverket (Churches Commision for Migrants in Europe). Lemma Desta, vår spesialrådgiver for migrasjon og flerkulturelt arbeid, ble samtidig takket av som styreleder for flyktningenettverket som han har ledet de siste tre årene. 

CCME er et økumenisk nettverk for arbeid med migranter i kirkene i Europe som ble etablert i 1964 på initiativ fra Kirkenes verdensråd. CCME sitt formål er å tjene kirkene i deres forpliktelse til arbeid med visjonen om et inkluderende samfunn gjennom å fremme en rettferdig politikk for migranter, flyktninger og minoritetsgrupper på europeisk og nasjonalt nivå.

CCME er en av de viktigste organisasjonene for arbeid med migranter. Selv om vi ikke er medlem av EU, så påvirker Europeisk migrasjonspolitikk oss. Derfor er det nyttig å ta del i dette nettverket, både for å trekke på kunnskapen til et større nettverk, men også impulser til inspirasjon i vårt eget arbeid i NKR, sier Desta. 

NKR har hatt kontakt med CCME lenge, men søkte formelt om medlemskap i 2017. Dette ble nå altså formelt godkjent av generalforsamlingen den 16.oktober.

Jeg har hatt æren av å lede styringsgruppen de siste tre årene, og jeg sitter med en overbevisning om at kirkene og samfunnet i Europa trenger kunnskap og kompetanse mer en noen gang, sier Desta. Det blir dessverre ikke mindre migrasjon i årene framover, derfor trengs det godt lederskap og rettferdige mekanismer for å løse disse utfordringene, fortsetter Desta.

Generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, er glad for at rådet nå er fullverdig medlem av det europeiske flyktningenettverket (CCME). Samtidig roser han Lemma Desta sin innsats som styreleder i en krevende tid: 

Lemma har gjort en fabelaktig jobb som styreleder. Han har en dyp innsikt i problematikken som migranter står oppi, og har brakt med seg egne erfaringer og en solid kompetanse inn i arbeidet, fremhever Hermansen.

Det er i kirkenes kall og natur å engasjere seg for menneskeverd. Samtidig er det viktig å søke samarbeid med andre kirker og organisasjoner, både nasjonalt og globalt, for å møte utfordringene som flyktningestrømmene medfører. Hermansen løfter fram CCME sin rolle som enhetsbygger:

Når den politiske retorikken strammer seg til, har kirkene en enda viktigere rolle som enhetsbygger på tvers av landegrenser. Stemmen til kirkene, gjennom CCME, har derfor blitt en viktig stemme som befolkningen, media og politikere tar på alvor, sier Hermansen. 

Desta poengterer avslutningsvis at vårt kristne mandat og enhetsarbeid ikke stopper ved landegrensene våre:

Gjennom CCME får kirkene i Europa hjelp til å ta imot mennesker på flukt, og stå opp for menneskeverdet til utlendinger og fremmede som søker tilflukt på europeiske jord. I oppfyllelsen av dette mandatet svarer det på Bibelens budskap som insisterer på hvert menneskes verdighet og forståelsen av enhet som er blottet for noe skille mellom fremmede og innfødte. 

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!