Forlenger ordningen – gratis strømming av gudstjenester

TONO har i dag besluttet å forlenge ordningen med vederlagsfritak for direktesending av gudstjenester fra menighetenes egne hjemmesider frem til 30. juni.

Tono forvalter opphavsrettigheter på vegne av rettighetshavere i musikkverk og krever inn vederlag på vegne av disse. For bruk i «religiøs seremoni eller seremoni basert på ikke-religiøse livssyn» gir åndsverkloven fritak for betaling, men dette gjelder ikke for overføring eller kringkasting.

– For mange av disse vil det være av stor betydning dersom vi kan få til en enkel ordning, som senker terskelen for å kunne strømme på en lovlig måte.

Eksplosjon i gudstjenestestrømming

Salmetono.

KA og Kirkerådet fikk i fjor høst på plass en ordning der menigheter som overfører gudstjenester på nettet (strømming), betaler 300 kroner per gang til Tono. Da de omfattende smitteverntiltakene ble innført i midten av mars, gikk Tono ut med en melding om at ikke-kommersielle arrangementer kunne strømme gratis inntil videre. Nå avsluttes altså denne ordningen.

Før koronakrisen var gudstjenestestrømming et ganske marginalt fenomen i Norge, men dette er nå radikalt endret.

– Selv om samfunnet nå åpnes forsiktig, blant annet med mulighet til å gjennomføre gudstjenester med inntil 50 deltakere, tror og håper vi at mange menigheter vil fortsette med strømming, sier kommunikasjonsdirektør i KA, Trygve W. Jordheim.

– Alle vil tjene på forenkling

Mandag denne uken sendte Jordheim – på vegne av KA og Norges Kristne Råd – en henvendelse til Tonos forhandlingsdirektør med anmodning om et møte. Spesialrådgiver Dag Nygård i Norges Kristne Råd peker på at mange frimenigheter har begrensede administrative ressurser.

– For mange av disse vil det være av stor betydning dersom vi kan få til en enkel ordning, som senker terskelen for å kunne strømme på en lovlig måte, sier Nygård.

Jordheim mener alle involverte vil tjene på minst mulig byråkrati.

– Det gjelder også Tono, som vil kunne bruke mindre tid på kontroll og sannsynligvis også få inn større summer dersom vi kan bli enige om forenkling, sier han.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!