Økumenikk en forutsetning for fred

Mandag 9.desember var rundt 300 mennesker samlet til økumenisk fredsgudstjeneste i Filadelfia Oslo for å feire fredsprisvinneren.

– Det ble en sterk og fin gudstjeneste, sier Erhard Hermansen. Han er takknemlig for at så mange deltok, og takker for taler og vitnesbyrd som gjorde inntrykk.

I sin hilsen under gudstjenesten gratulerte Hermansen fredsprisvinneren på vegne av kirkene i Norge. «Altfor mange verdensledere har de senere årene tatt oss i retning av oppsplitting, nærsynthet og opptrapping av spenninger og konflikter. Dr. Abiy Ahmed representerer en annen retning.»

Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, brukte prekenen på å fortelle hvordan fredsprisen gir lys i en mørk periode, gir håp i en verden med mange konflikter. Han roste statsminister Abiya Ahmed for hans viktige bidrag til å gi dette håpet. Det kunne man se gjennom hva han fikk gjort de første 100 dagene som statsminister:

«Han brukte sine første 100 dager som statsminister til å oppheve unntakstilstanden i landet, gi amnesti til flere tusen politiske fanger, avvikle pressesensuren, legalisere tidligere kriminaliserte opposisjonsgrupper, avsette korrupsjonsmistenkte militære og sivile ledere, samt øke kvinners innflytelse i etiopisk politikk og samfunnsliv. NGO-lovgivningen, som nærmest kneblet sivilsamfunnets viktige engasjement for menneskerettigheter og fredsbygging, er endret,» fortalte Høybråten.

Også Biskop Abune Elias, fra Den etiopisk ortodokse kirke takket fredsprisvinneren for hans arbeid. «Vi ser hvordan statsministeren vår arbeider uavbrutt for å bringe fred i landet vårt og for å forvandle hele regionen til en fredens vugge. Det er ikke uventet at han møter motstand. Heldigvis han lykkes. Vi har sett han lykkes med fred og forsoning i vårt egen kirke som var oppsplittet og led i 27 år.  Vi ber for ham om at han lykkes enda mer. Det er en stor gled for vår kirke at han tildeles Nobel fredspris,» sa han under gudstjenesten.

 

 

Hvorfor fredsgudstjeneste?

Norges Kristne Råd har sammen med flere gjennom mange år arrangert økumenisk gudstjeneste i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris. Preses Helga Haugland Byfuglien minnet oss på viktigheten av dette da hun i gudstjenesten inngangsord sa at «Mer enn noen gang er det kirkens oppgave å kjempe for fred og rettferdighet, sammen med alle gode krefter. Det er også kirkens oppgave å be om fred og rettferdighet – for mennesker overalt på jorden.»

Dagfinn Høybråten presiserte at det økumenikken er viktig i en slik sammenheng. «Jesus ba om at vi alle måtte være ett. Fred mellom hans folk er en viktig forutsetning for fred mellom alle folk. Derfor er det så meningsfylt å feire fredsprisen gjennom en økumenisk samling her i kveld.»

Les hele prekenen til Dagfinn Høybråten her.

 

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!