Skal kirkene bry seg om korrupsjon?

Av Helge S. Gaard, leder i NMS’ Landsstyre

Lederne i kirken som gode eksempler

Jeg representerte NMS da den lutherske kirken på Madagaskar feiret 150 års jubileum i desember 2017. Det var en litt redusert feiring siden jubileet ble utsatt 2 måneder på relativt kort varsel. Men det ble likevel gjennomført med stil. Første møte fredag ettermiddag ble utsatt noen timer fordi kirkeledelsen satt i møte og drøftet nettopp hvordan kirken selv skulle forholde seg til korrupsjon.

Søndag på hovedgudstjenesten ankom landets president for å delta på kirkejubileet. Kirke-presidenten ønsket ham hjertelig velkommen og i sin hilsningstale sa han at kirken har verdier som er viktig for å bygge et samfunn. De ti bud gir konkrete retningslinjer som politikerne kan ta seg som basis når lovverk skal lages. Kirkepresidenten sa i en formanende tone: «landet må være fritt for korrupsjon i den politiske og administrative ledelsen!» Klar, tydelig og utfordrende tale.

Landets president holdt deretter sin hilsen om hvor viktige verdier misjonærene hadde brakt med seg til Madagaskar for 150 år siden – i tillegg til evangeliet. Misjonærene viste hvordan vi kunne bygge landet. «Vi har lært mye av det,» så sa han med snert, vendt mot kirkepresidenten, «og dere lederne i kirken må gå foran som et godt eksempel slik at vi politikere kan følge etter.»

Korrupsjon forstås ulikt

Det var en fantastisk utveksling av velformulerte taler der begge formante hverandre om noe som er viktig, på en høflig og direkte måte. Korrupsjon ødelegger både mennesker, familier, fellesskap, kirker og land. Det skaper mistillit, det river ned respekt for hverandre og tro på framtida. 

Men ordet korrupsjon forstås ikke likt overalt. Det gassiske folket har et ordtak som lyder: «Den som sitter nærmest gryta blir mett!» De bruker det ofte i overført betydning og kanskje litt oppgitt, der de slår fast at de som sitter nærmest kassen forsyner seg mest. Det kan være en utfordring når det forventes at familien hjelpes først hvis en har tilgang på fellesskapets midler.

Noe av det samme har vi i vår egen nære kontekst, vi ser og hører om tilfeller der posisjoner utnyttes til eget beste, der fellesskapets midler brukes til beste for en selv og sine.

Vi har noe å lære av hverandre

Korrupsjon og forvaltning er tema på årets Stavanger Mission Conference, som NMS arrangerer 1. november. Det er ikke et budskap fra Europa til verden. Det er et utfordring som ligger snublende nært i våre egne fellesskap. Derfor har vi noe å lære hverandre ved å ta opp dette temaet.

Kirkeledere fra hele verden er ventet til konferansen. Den norskfødte franske politikeren og dommeren, Eva Joly, skal innlede om å bekjempe korrupsjon. Dr.  Agnes Aboum, kenyaneren som er president i Kirkenes Verdensråd, vil på konferansen snakke om hvorfor det er viktig at kirkene og kirkeledere bryr seg om korrupsjon og korrupsjonsbekjempelse. Ofte ser myndigheter og politikere til kirkene som modell-organisasjoner. Det vil derfor være interessant å få en dialog med kirkeledere om hvilken rolle kirkene har som samfunnsaktører for å forebygge korrupsjon, at kirkene selv har et lederskap som har en bevissthet om å bekjempe misbruk internt i kirken. NMS ønsker å bidra til å bekjempe urettferdighet. Korrupsjon er urettferdighet satt i system.

 

Helge S. Gaard, leder i NMS’ Landsstyre.
Foto: Jarle Aarsland, Stavanger Aftenblad.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!