Hent barn av IS-krigere hjem!

Uttalelse fra kirkelederne i Norges Kristne Råd

 

Hent barn av IS-krigere hjem!

Norges Kristne Råd forventer at norske myndigheter gjør alt som er mulig for å hente barna til norske statsborgere hjem så raskt som mulig.

Et samfunns moralske standard måles i hvordan vi behandler de svakeste iblant oss. I vår kristne tradisjon holdes barnet fram som det mest sårbare og verdifulle vi har. Jesus sa: «Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.»

Nå lider barn av IS-krigere. Flere norske barn og deres mødre sitter i flyktningleiren al-Hol nord i Syria. Leiren har sprengt kapasitet, og flere barn har dødd av underernæring og sykdom. Barna, som lever i uverdige og umenneskelige forhold, er helt uten ansvar for den situasjonen de er i. De har krav på omsorg og beskyttelse.

Det er norske myndigheters plikt å gjøre alt som er mulig for å hjelpe disse sårbare barna hjem, enten de allerede er norske statsborgere eller har rett til norsk statsborgerskap gjennom sine foreldre. Det er et steg i riktig retning at regjeringen prioriterer å hente hjem foreldreløse barn, med dette er ikke tilstrekkelig. Også barn med foreldre i live må få komme til Norge om foreldrene ønsker det. Barn har rett til å være sammen med sine foreldre og norske statsborgere har rett til returnere til Norge. Rettstaten Norge er forpliktet og i stand til å håndtere norske IS-krigeres forbrytelser, samtidig som vi ivaretar barnekonvensjonen. Norge må ta ansvar for sine egne statsborgere og ikke forvente at krigsrammede stater skal ta hånd om dem.

International Commission on Missing Persons (ICMP) har tilbudt seg å bidra til identifikasjonsarbeid, og Røde Kors har tilbudt regjeringen hjelp til å hente hjem barn med tilknytning til Norge. Flere norske organisasjoner har sagt at de har mulighet til å ta seg av disse barna når de kommer hjem. Det er stor oppslutning i befolkningen for å hente barna hjem.

Norges Kristne Råd har forståelse for kompleksiteten i saken, at det er krevende å få brakt barna hjem og også å forholde seg til deres foreldre. Men skal vi opprettholde vår moralske integritet som et samfunn som bygger på kristne og humanistiske verdier, må vi handle nå og aktivt bidra til at barna og foreldrene kommer seg hjem til Norge. Norge må også hjelpe de andre lidende barn av IS-krigere gjennom å bidra med økt humanitær støtte i deres hjemland.

 

 

Uttalelsen ble vedtatt på styremøte i Norges Kristne Råd 29.05.19

Ved spørsmål, kontakt:

Berit Hagen Agøy, styreleder NKR.
E-post: ba777@kirken.no Mob: 489 91 270

Erhard Hermansen, generalsekretær NKR.
E-post: erhard.hermansen@norkr.no Mob: 900 61 551

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!