Hvordan bør kristne møte andre religioner?

Nytt ressurshefte fra Norges Kristne Råd

I et flerreligiøst samfunn som Norge, møter vi mennesker fra forskjellig religioner og livssyn. Hvordan bør kristne og kristne kirker forholde seg til dem som har en annen religion? Hva sier Bibelen og hvordan vil teologien prege våre møter med andre religioner?

Av Tor Tjeransen

De spørsmålene søker Norges Kristne Råd å besvare i et hefte som ble lansert i går. Heftet gir en innføring i grunnleggende perspektiver på religionsteologi, drøfter hvordan kristne kan og bør møte personer fra andre religioner, samt hvilke føringer teologien gir for religionsmøter. Ressursheftet er myntet på både kirkeledere og menighetsmedlemmer med interesse for tematikken.

– Heftet er en gjennomtenking av hvordan kristne forholder seg til andre religioner, sa Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd, under lanseringen i Kirkens Hus i Oslo 30. oktober.

Ressursheftet har fått tittelen Under samme himmel – En økumenisk samtale om religionsmøter og er utgivelse nummer 25 i Norges Kristne Råds skriftserie. Alle heftene er tilgjengelige på Norges Kristne Råds hjemmeside.

Dette siste heftet i serien er resultatet av en samtale i Norsk Teologisk Samtaleforum (NTSF). Forumet er en økumenisk samtalegruppe under Norges Kristne Råd. Hvert kirkesamfunn kan oppnevne to representanter til forumet. Arbeidet med tematikken religionsteologi ble påbegynt høsten 2021 og ble avsluttet våren 2024. Det er18 teologer fra 12 forskjellige kirkesamfunn som har deltatt i arbeidet.

Under lanseringen av heftet understreket NTSFs leder Hilde Marie Øgreid Movafagh at heftet ikke er religionsdialog, noe som forutsetter at alle partene er til stede i samtalen. Heftet representerer en intern samtale mellom representanter for kristne kirkesamfunn, og setter søkelys på religionsteologien.

Tematikken presenteres i tre hovedkapitler.

I kapittelet «Grunnleggende perspektiver» finner vi en kondensert innføring i tenkningen rundt den religiøst andre, altså personer med en annen religion enn den kristne. Kapittelet inneholder blant annet tanker om hvordan man omtaler mennesker med andre religioner, særlig i en tid der noen religioner utsettes for hets og diskriminering. «Det er viktig at kirkene ikke bidrar til dette, men hegner om den enkeltes trosfrihet og religiøse integritet» (s. 10).

I arbeidet med religionsteologien la samtaleforumet særlig vekt på tre praktiske møtepunkter med andre religioner: Bønn, bryllup og begravelser. Hvordan kirkene tenker om disse temaene er beskrevet i kapittelet med tittelen «Religionsteologi i praksis». Å være til stede ved andre religioners bønn anser NTSFs medlemmer som uproblematisk. Det samme gjelder bønn samtidig, men ikke sammen. Noen kirkesamfunn er avvisende til å be sammen fordi man tenker at det innebærer en religionsblanding og er i konflikt med det første bud.

Når mennesker med ulike religioner ønsker å inngå ekteskap, vil det ofte være ønske om en seremoni med innslag fra begge religioner. Hvordan man bør forholde seg til slike ønsker drøftes i et avsnitt.

I begravelser hender det gjerne at de nærmeste pårørende representerer et religionsmangfold. Avsnittet om begravelser inneholder mange nyttige innspill til hvordan man kan balansere hensynene til både avdødes religion og pårørendes ønsker.

Kapittelet «Hva sier kristen lære om religionsmøtet» er heftets mest omfattende kapittel. Her drøftes sentrale bibelske tekster med relevans for religionsteologien. Kapittelet er inndelt i avsnitt om skapelse, åpenbaring, kristologi, soteriologi, ekklesiologi, pneumatologi og missiologi. I avsnittet om åpenbaring står det bl.a.: «Bibelen er en flerspråklig og flerkulturell bok, og jo flere kulturer som sitter rundt den og leser den, jo mer beriket blir kirkene av lesningen. Ved å utfordre våre kulturelle blindsoner fører vårt møte med den religiøst andre oss nærmere Gud» (s. 20).

Bakerst i heftet er det inkludert fire sider med ressurser for lærere i kristendom, religion, livssyn og etikk (KRLE) og religion og etikk.

Bildeinformasjon

Fotograf: De fleste bildene er tatt av Tor Tjeransen / Adventist Media Exchange (CC BY 4.0), mens to av bildene er tatt av Kai Erik Westergaard (STL), se kommentar lengre ned

Artikkel-/hovedbilde: Erhard Hermansen (t.v.), Generalsekretær i Norges Kristne Råd, og Hilde Marie Øgreid Movafagh, rektor for Metodistkirkens teologiske seminar og leder for Norsk Teologisk Samtaleforum (NTSF).

Bilde øverst til høyre i galleri: Andrew John Thomas, Førsteamanuensis ved Institutt for real-, praktisk-estetiske, samfunns- og religionsfag, på Høgskolen i Østfold og representant for Den anglikanske kirke i Norsk Teologisk Samtaleforum

Bilde øverst til venstre i galleri: Harald Hauge, sokneprest i Slagen menighet i Tønsberg og representant for Den norske kirke i Norsk Teologisk Samtaleforum.

Deltakere i panelsamtalen: F.v.: Ester Madelen Lorentzen, teologisk rådgiver, Norges Kristne Råd (moderator); Senaid Kobilica, styreleder, Muslimsk Dialognettverk; Birte Nordahl, generalsekretær, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn; Ann Jeanette Søndbø Ekberg, ansvarlig for dialog og diakoni, Areopagos; Didrik Søderlind, rådgiver, Human-Etisk Forbund

Fotograf for to av bildene i galleriet: Kai Erik Westergaard (STL) har tatt bildet som viser Ann Jeanette Søndbø Ekberg og Didrik Søderlind, samt bildet som viser Erhard Hermansen.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!