Klær og korona – og hvordan de som syr klærne våre kan få bedre vilkår

 Ingrid Næss-Holm, Fagsjef for Framtiden i våre hender 

Resten av verden kan oppleves langt unna, særlig etter en langvarig pandemi og lite reising. Men vi er alle bundet sammen. Vi skal ikke lenger enn til det vi alle går med hver dag – nemlig klærne våre – for å se en helt tydelig forbindelse til fabrikkarbeidere i det globale Sør. 

Tekstilarbeidere under koronapandemien 

Tekstilarbeiderne som syr klærne våre har havnet i en uholdbar situasjon under pandemien. Mange fabrikker har hatt sterk nedgang i antall ordre. I tillegg har flere kleskjeder presset prisene ned, noe som har ført til at mange arbeidere ikke har fått utbetalt lønn for allerede utført arbeid. Tekstilsektoren er særlig preget av dårlige arbeidsforhold, fagforeningsknusing og rettighetsbrudd, og mye har blitt forverret under pandemien. 

Gu21 tekstil
Tekstilarbeider i Nepal – Foto og illustrasjon: Gjermund Øystese

Dette er uakseptabelt og det er lett å føle seg maktesløs som enkeltindivid. Derfor må politikerne og næringslivet sørge for at det skal bli lett for oss forbrukere å ta gode valg. Her er tre helt konkrete utfordringer: 

Bedrifter må følge åpenhetsloven 

En av årets store seire er at åpenhetsloven ble vedtatt. Med åpenhetsloven pålegges flere tusen norske virksomheter å gjøre aktsomhetsvurderinger på menneskerettigheter i verdikjedene. Når loven trer i kraft 1.juli 2022 blir det ikke lenger mulig for selskaper å si at de ikke vet, og vi får et instrument som gjør at vi kan få informasjon om forhold på produksjonssteder dervarene produseres. Loven gir oss et helt nytt verktøy når vi skal jobbe videre med ansvarlige leverandørkjeder og mot moderne slaveri. 

IKEA må signere sikkerhetsavtalen i Bangladesh Etter kollapsen av fabrikkbygningen Rana Plaza i utkanten av Dhaka i 2013, ble det laget en avtale som har sørget for at mer enn 1600 fabrikker ble langt sikrere for de som jobber på fabrikkene i Bangladesh. Da avtaleperioden utløp i vår stod den lenge i fare for ikke å bli fornyet, men etter omfattende protester og press fra organisasjoner og fagbevegelse, kom en ny avtale kom på plass i september. 150 selskaper, inkludert H&M, Cubus og Princess har signert avtalen så langt, men noen glimrer med sitt fravær. Akkurat nå har Framtiden i våre hender, sammen med aktivister i flere andre land, en kampanje for at også IKEA skal signere avtalen. Send gjerne en oppfordring du også! 

Finansnæringens må ta ansvar i kriser 

Finansbransjen er med på å finansiere tekstilselskaper gjennom sine investeringer. Investorer har plikt til å utøve aktsomhet og forhindre rettighetsbrudd. FIVH har nylig sluppet en rapport som tar for seg hva bankene kunne gjort annerledes da koronakrisen var et faktum. Vi jobber for å påvirke bankene til å ta mer hensyn til etikk og bærekraft i sitt arbeid og gjennom nettsiden Etisk Bankguide kan du se hvordan din bank skårer på sine retningslinjer for bærekraft. Du kan bytte bank eller gi dem tilbakemelding dersom du ikke er fornøyd. På denne måten kan vi påvirke bankene til å drive stadig mer etisk og bærekraftig.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!