Vasker du hender etter toalettet?

Av Trine Grønborg Christensen, regionleder Liberia, Sierra Leone og Vietnam, Misjonsalliansen. 

 

Hvor mange ganger har vi som foreldre stilt det spørsmålet til ungene? Vasket du hender etter at du har vært på do? Vi snakker ikke så ofte om hvor viktig doen er, men derfor må vi gjøre det i dag! På Verdens toalettdag 19. november.

 

WASH – grunnsteiner for et bedre liv

I Norge tar vi nok doen ganske for gitt, men slik er det ikke alle steder i verden. I Sierra Leone, i Vest Afrika, vil de fleste landsbyene og familiene ikke ha tilgang på et toalett, men de må gå bak hushjørnet, bort i skogen eller bak en busk for å gjøre sitt fornødne! Mangelen på toalett kan være livstruende for de som bor der og gode sanitærforhold er helt avgjørende for god helse og en vei ut av fattigdom!

Sierra Leone er et av verdens fattigste land og et av de mest alvorlige problemene som landsbyene står overfor er mangelen på rent vann, dårlig sanitærforhold og gode hygienevaner. Dårlige sanitærforhold medfører spredning av bakterier og utrygghet forbundet med å gå på toalettet. Vannet som brukes i hjemmene kommer hovedsakelig fra bekker, sumper og ubeskyttede brønner, hvor mange tørker helt ut i perioden mellom januar og mai og gir akutt vannmangel. For det er vanskelig å snakke om betydningen av å gå på do, uten å snakke om rent vann, hygiene og rettighetsarbeid – det vi kaller WASH. Til sammen er disse grunnsteiner for et bedre liv.

 

Bilde fra Sierra Leone: Trine G. Christensen.

Kvinner og jenter er mest sårbare

Bakterier er spesielt farlige for de minste under 5 år hvor ca. 10 % av barna i Sierra Leone dør på grunn av dårlige leveforhold. Helsegevinsten ved toaletter er livsviktig for de minste, men avgjørende for smittespredning i alle aldersgrupper. Kvinner og jenter er mest sårbare overfor mangel på sanitærforhold og rent vann. På grunn av sin rolle i familien bruker de vann til mat, renhold og omsorg for barn og syke. Når de skal bruke mye tid på å hente rent vann får kvinner mindre tid til innteksskapende arbeid. Jenter får mindre tid til å gå på skolen og de blir kanskje for slitne til å lære. Både barn og kvinner som må gå på toalettet i skogen er mer utsatt for vold og overgrep og derfor er toaletter sentralt plassert i landsbyen viktig for jenters trygghet. Toaletter på skolen er også viktig for jenters utdanning og at de opplever det som trygt å gå på skolen. Det kan også være avgjørende for at de kommer på skolen når de har menstruasjon.

Involvering, sunnhet og verdighet

For at arbeidet med vann – og sanitær skal lykkes på lang sikt, må den «eies» av lokalsamfunnet selv og ikke bare gis uten at de selv er involvert. Når et lokalsamfunn er aktivt med i et prosjekt, vil de også selv sikre at brønner og toaletter blir brukt riktig og vedlikeholdt. Derfor bruker Misjonsalliansen mye tid på å lære opp lokale komiteer i hvordan brønner og toaletter skal brukes og vedlikeholdes. Vi involverer kvinnene i beslutningens prosesser for å sikre alle lik tilgang og bruksmulighet til vann og toaletter.

Toaletter har avgjørende betydning for god helse, inntektsskapende arbeid og skolegang. Det gir økt trygghet til jenter og kvinner. Samtidig skjer det noe med mennesker som opplever å kunne drikke rent vann og gå på toalettet. Det gir sunnhet og verdighet! Derfor er det så viktig at vi som kirker og misjonsorganisasjoner snakker om toalettet, rent vann og håndvask – og ikke bare til ungene! Men fordi det redder liv, gir verdighet og et bedre liv og viser en vei ut av fattigdom!

 

 

Trine Grønborg Christensen, Misjonsalliansen.

Bilde: Misjonsalliansen.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!