Bevar planeten for barnas skyld

Av Silje H. Smørvik, menighetspedagog i Stjørdal, Den norske kirke. 

 

Vi sover.

Når det gjelder klima, så sover vi. I vår trygge, tette, lille boble i nord, der sover vi.

Uansett hvor mye godt jeg gjør for klimaet, uansett hvor mange gode valg jeg føler at jeg tar, så sover jeg altfor ofte. Jeg sover.

Når bussen ikke går på det tidspunktet jeg egentlig vil dra, da sover jeg. Da blir ikke klima like viktig som mitt velbehag.

Når jeg skal kaste søpla og ser at jeg må skylle, eller skille plasten for å få kastet den riktig, da sover jeg. Da blir ikke klima like viktig som min tid.

Da Jesus var i Getsemane i kanskje sine aller tyngste timer på jorden, klarte ikke disiplene å holde seg våken da han skulle gå for å be, enda det var det eneste Jesus ba dem om.

Det kan være vanskelig å holde seg våken. Det er vanskelig å ta de riktige valgene i hverdagen. Ikke fordi det er vanskelige valg å ta, eller fordi det er vanskelig å gjøre innholdet i valgene. Men, det blir for mye søvn! Bobla blir for tett. Jeg tror vi kan gjøre en forskjell. Jeg tror vi klarer å snu den skremmende utviklingen. Jeg tror. Jeg håper. Jeg tror. Men jeg tror også at vi sover.

For barns skyld

Det er mange grunner til at vi som menneskehet skal bry oss om miljøet og klimaet. Og det er mange grunner til at vi som kirke skal ta vare på jordkloden vår. En av grunnene er barns rettigheter nedfelt i FNs barnekonvensjon. I UNICEFs forenkling av disse står det “alle barn har rett til et liv og en fremtid”. I Kirkenes Verdensråds satsing på barns rettigheter, er det tre hovedområder som barn og teologer sammen over hele verden har kommet frem til. Dette er beskytt barn, lytt til barn og bevar planeten for barns skyld.

Kirkene har gjort og gjør mye bra når det kommer til miljøspørsmål og klimautfordringene, som å være en tydelig stemme gjennom uttalelser eller gjennom arbeidet med grønne menigheter. “Allikevel er UKM 2018 bekymret for at miljøengasjementet i Den norske kirke er for uforpliktende og for lite konkret” står det i vedtak fra Ungdommens Kirkemøte i saken UKM 04/18 Kirkens ansvar for barns rettigheter.

 

Vi må holde oss våkne

Det er det konkrete som gjelder, det forpliktende og det konkrete. Og det er de små tingene, eller det som kan virke som de små tingene, som kan utgjøre en forskjell. Nettopp fordi hvis vi er mange nok som gjør de små, gode tingene for miljøet, og slutter med de små dårlige tingene, så vil det utgjøre en forskjell.

Jeg tror det er på tide at også kirkene erklærer klimakrisen for nettopp det det er; en krise. Jeg tror at med å være en tydelig stemme og med å gå foran, kan vi som samlede kirker være med på å stoppe den skremmende utviklingen. Jeg tror at Gud ber oss om å holde oss våkne. Jeg tror at hvis vi ikke faller i søvn nå, men klarer å se denne krisen for det den er, så er det håp. Jeg tror på håpet og jeg håper med troen.

 

 

Silje H. Smørvik, menighetspedagog i Stjørdal, Den norske kirke.
Foto: Laffen Jensen

 

Du kan lese mer om Skaperverkets dag på 
https://kirken.no/nb-NO/gronnkirke/skaperverkets-dag/ 
Her finner du også konkrete tips og ressurser til markering av dagen.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!