La oss sammen som kirke forkynne og synliggjøre Jesus Kristus: Refleksjon etter Lausanne-kongressen i Seoul


Lemma Desta, rådgiver for migrasjon og flerkulturelt arbeid deler her sine refleksjoner fra dagene i Sør-Korea.

Det var med store forventninger jeg deltok på den fjerde Lausanne-kongressen i Incheon/Seoul fra 22. til 28. september 2024. Våre koreanske søsken tok imot deltakerne med enestående gjestfrihet og imponerende organisering. Jeg hadde æren av å be for en amerikansk bibelunderviser på norsk, noe som mange opplevde som et symbolsk pinseunder. Dette viste kongressens fokus på misjonens globale dimensjon, og jeg er stolt over å ha bidratt til dette fellesskapet, som bygger bro mellom den globale sør og nord.

Skjermbilde fra Lemmas bønn på Lausanne-kongressen.

Den fjerde Lausanne-kongressen markerte et paradigmeskifte hvor nord og sør, tradisjonelle misjonsutsendere og mottakerland, møttes i gjensidig anerkjennelse og forpliktelse til å fullføre verdensmisjonen. Kongressen var godt planlagt med en prosess som involverte lytting og undersøkelser, som førte til behovsidentifisering. Deltakelsen var balansert med hensyn til alder, kjønn, etnisitet og representasjon fra ulike verdensdeler. Å stå midt i denne store mengden og lovprise Gud sammen var sterkt og rørende. Bibelundervisningen var basert på Apostlenes gjerninger og fokuserte på Den Hellige Ånd som kraften i troen og misjonen, syndsbekjennelse, tjenende lederskap, mangfold, trofasthet under forfølgelse og frimodighet i å forkynne evangeliet.

Kongressen satte også fokus på den koreanske kirkens historie og deres lengsel etter et gjenforent Korea. De krevende temaene som vold, traumer, krig, klima og homofili ble også tatt opp.

Jeg er spesielt glad for vektleggingen av disippelskap og behovet for kristne vitnesbyrd på arbeidsplasser. I tillegg er jeg takknemlig for fokuset på samarbeid mellom generasjoner, tradisjoner, nasjoner og kulturer. Lausanne-kongressen løftet den globale sør uten å utelate den globale nord, og samlet bredden av kristenheten. Michael Oh, lederen for Lausanne-bevegelsen, minnet oss om at kristne ikke kan si til hverandre: «I do not need you.»

Som ansatt i Norges Kristne Råd, med kjennskap til både regionale og globale økumeniske nettverk, benyttet jeg anledningen til å oppfordre mine kongressdeltakere til å huske på den økumeniske bevegelsen og den katolske kirken. Det er kun ved å stå sammen, ortodokse, katolikker, økumeniske og evangelikale, at vi kan «forkynne og vise Kristus» til verden.

Lausanne-bevegelsen lever fortsatt etter 50 år og har som mål å bære vitnesbyrdet om evangeliet til alle som ikke har hørt det. Slike kongresser fungerer som viktige inspirasjonssamlinger. Vi som deltok har signert en avtale om samarbeid, fellesskap og enhet. Må Gud hjelpe oss til å leve opp til det vi har forpliktet oss til.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!